Dug opće države na kraju rujna pao na 70,4 posto BDP-a!

Udio duga opće države u BDP-u na kraju rujna 2022. iznosio je 70,4 posto, što je 11,1-postotni bod manje nego na kraju rujna 2021., čime je nastavljen trend pada tog udjela započet u drugom lanjskom kvartalu, izvijestili su u petak iz HNB-a.

U odnosu, pak, na kraj drugog tromjesečja, udio duga u BDP-u krajem rujna bio je za 2,7 postotnih bodova niži.

“Promatrano u odnosu na godišnji BDP, udio duga u BDP-u već šesto tromjesečje zaredom nastavlja padati i čak bilježi manju vrijednost od one iz prvog tromjesečja 2020., to jest trenutka prije pojave negativnih efekata pandemije bolesti covid-19. Ukupni dug na kraju rujna 2022. iznosio je 70,4 posto BDP-a, dok je na kraju rujna prethodne godine taj udio iznosio 81,5 posto, što je smanjenje od 11,1 postotnog boda na godišnjoj razini”, navedeno je u priopćenju HNB-a.

Ddug opće države na kraju rujna ove godine dosezao je 344,2 milijarde kuna, što je za 1,3 milijarde kuna ili 0,4 posto manje nego godinu dana ranije.

No, u odnosu na kraj drugog tromjesečja, taj dug je krajem rujna bio za 0,5 milijardi kuna ili 0,1 posto veći.

“Pad duga na godišnjoj razini uzrokovan je kombinacijom pada inozemnog duga za 8,1 milijardu kuna ili sedam posto, te porasta unutarnjeg duga za 6,9 milijardi kuna ili tri posto”, navedeno je u priopćenju HNB-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...