Još jedna predstava u Gradu: Dukić dramatično najavio ulazak u nesigurno razdoblje, Rubeša ga napao: “Blokira si Grad zbog svoje glave!”

Gradonačelnik Branko Dukić upravo drži izvanrednu press konferenciju na temu obustave gradskog proračuna za 2023. godinu. Iako se prije konferencije spekuliralo o svačemu, pa čak i ostavci gradonačelnika Dukića, ipak se ništa nije dogodilo. Dukić je samo još jednom ponovio da je proračun nezakonit te da je odluku o obustavi danas poslao nadležnim ministarstvima. Potom je prebacio odgovornost na oporbene vijećnike rekavši kako imaju osam dana da preuzmu odgovornost i otklone nezakonitosti.

Na početku konferencije gradonačelnik se našalio kako jedino novinari i gradska uprava radi u ovo vrijeme te dramatičnim tonom  započeo govor. Objasnio je da je sazvao konferenciju kako bi upozorio javnost na ono što  nas čeka u sljedećoj godini, budući da danas na posljednji radni dan 2022. Grad Zadar nema izglasan i zakonit proračun za 2023. godinu.

Zadar ima nezakonit proračun, ponavljat ću to, koliko god bude trebalo. Nezakonit je zbog nezakonitih amandmana izglasanih od strane vijećnika SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, ponovio je gradonačelnik te nastavio u istom tonu: – Pozivao sam ih na samoj sjednici gradskog vijeća da otklone nezakonitosti, nakon toga opet sam pozivao u utorak na sastanak s ciljem da se to otkloni i to nitko nije shvatio ozbiljno osim dr. Biloglava, rekao je.

Kazao je dalje kako je sve do danas čekao sa slanjem Odluke nadležnim ministarstvima te ponovo pozvao oporbene vijećnike da preuzmu odgovornost i otklone nezakonitosti, Nije propustio napomenuti da je ovo prvi put u 30 godina da se  Zadar  našao u ovoj situaciji. Nakon što je to ponovio nekoliko puta dramatično je naglasio da je funkcioniranje grada dovedeno u pitanje.

– Ovako nešto što se zbog njih događa Zadru teško se može pronaći bilo gdje u Hrvatskoj. Za kraj upozoravam još jednom sve koji su doveli do ovoga da će po prvi puta funkcioniranje grada i svih proračunskih korisnika doći u pitanje i da ćemo imati ozbiljne probleme već u prvom mjesecu, zaključio je dramatično gradonačelnik. Dodao je kako ulazimo u nesigurno i neizvjesno razdoblje i da sve gradske službe rade sve kako bi ublažile te posljedice.

Nakon toga je uslijedilo pitanje novinara gradonačelniku o tome osjeća li se odgovornim za blokadu grada i hoće li dati ostavku.

Gradonačelnik se  trudio završiti press konferenciju i izbjeći odgovor na neugodno pitanje ponavljajući iste stvari iznova. U tome ga je prekinuo Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih optužujući ga za blokadu grada.

Blokira si grad, Dukiću, blokira si grad, zašto? Zbog svoje glave. Di je problem? Blokira si grad, vikao je uzrujani Rubeša.  Ostali prisutni članovi gradske uprave Rubeši su na to odgovorili da se srami, a gradonačelnik mu uzvratio – Ti si blokirao grad nezakonitim amandmanima! Uslijedila je svađa između Dukića i Rubeše pred novinarima, svađa se sastojala najviše od međusobnih optužbi za blokadu grada.

Naposljetku valja zaključiti kako je izvanredna pressica bila samo još jedna predstava u režiji gradonačelnika Dukića i Ante Rubeše, ponovljene su sve one stvari koje slušamo i čitamo posljednjih dana. Jedino što se promijenilo jest to da je Odluka o obustavi proračuna danas poslana nadležnim ministarstvima. Bez obzira na brojne spekulacije, ništa se nije dogodilo, a za građane je jedino bitno da znaju da Grad Zadar u 2023. godinu ulazi blokiran.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...