Eksperimentalno cjepivo protiv HIV-a uspješno kod 97 posto ispitanika

Studija, objavljena jučer, na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, pokazala je da je eksperimentalno cjepivo protiv HIV-a stvorilo protutijela među manjom skupinom ispitanika u prvoj fazi studije.

Naime, potvrđeno je da dvije doze cjepiva, dane u razmaku od osam tjedana, mogu izazvati imunološki odgovor protiv HIV-a, prenosi CNN.

Rezultati su objavljeni u znanstvenom časopisu Science, a cjepivo se pokazalo uspješno kod 97 posto ispitanika, odnosno, svih osim jednog jer ih je bilo 36 (ne uključujući one koji su primili placebo). “Naučiti kako inducirati antitijela protiv patogena s visokom antigenskom raznolikošću, kao što su HIV, gripa, hepatitis C ili virusi iz obitelji beta koronavirusa, predstavlja velik izazov”, stoji u studiji.

Međunarodna inicijativa za cjepivo protiv AIDS-a najavila je početak ove prve faze kliničkog ispitivanja 2018. kako bi se procijenila sigurnost cjepiva pod imenom eOD-GT8 60mer. Ispitivanje je uključivalo ukupno 48 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 50 godina, koje su bile uključene u dvije ustanove: Sveučilište George Washington u Washingtonu i Centar za rak Fred Hutchinson u Seattleu (Fred Hutchinson Cancer Center).

Među sudionicima, 18 je primilo dozu cjepiva od 20 mikrograma i osam tjedana kasnije istu dozu cjepiva, 18 je primilo dozu cjepiva od 100 mikrograma i osam tjedana kasnije dozu iste veličine cjepiva, a 12 ih je primilo dvije doze placeba fiziološke otopine u razmaku od osam tjedana.

Istraživači su prikupili i analizirali imunološke stanice iz krvi i limfnih čvorova sudionika tijekom studije. Posebno su ispitali kako su B stanice, vrsta bijelih krvnih stanica koje stvaraju antitijela u imunološkom sustavu, odgovorile na cjepivo. Nisu otkrivene ozbiljne nuspojave, a nijedan sudionik nije dobio HIV tijekom studije.

Oko 97%, odnosno, svi osim jednog, od 48 sudionika studije prijavilo je lokalne ili sustavne nuspojave koje su općenito bile blage ili umjerene, kao što su bol na mjestu cijepljenja, malaksalost i glavobolja. Ti simptomi su prestali tijekom 1-2 dana.

Prošle je godine više od 38 milijuna ljudi živjelo s HIV-om ili AIDS-om diljem svijeta. Više od 20 kliničkih ispitivanja cjepiva protiv HIV-a je u tijeku, prenosi Međunarodna inicijativa za cjepivo protiv AIDS-a (International AIDS Vaccine Initiative).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...