Elon Musk raspustio za Vijeće za povjerenje i sigurnost na Twitteru

Elon Musk, kao novi vlasnik Twittera, raspustio je Vijeće za povjerenje i sigurnost te kompanije, savjetodavnu skupinu od oko 100 nezavisnih organizacija za građanska prava, ljudska prava i drugih, koje je tvrtka osnovala 2016. kako bi sankcionirala govor mržnje, iskorištavanje djece na internetu, objave o samoubojstvima i druge probleme na platformi, prenosi Index.

Vijeće se jučer navečer trebalo sastati s predstavnicima Twittera, no svi su neposredno prije toga bili obaviješteni da se to tijelo raspušta, prenosi AP. U mailu se navodi da Twitter “ponovno procjenjuje kako najbolje donijeti vanjske uvide” i da Vijeće “nije najbolja struktura za to”.

Ostavke zbog Muska

– Naše nastojanje da Twitter učinimo sigurnim, informativnim mjestom odvijat će se brže i agresivnije nego ikad i vaše ideje o ovom cilju i dalje su dobrodošle, stoji u e-poruci koja je potpisana kao “Twitter”.

Skupina volontera okupljenih u Vijeću Twitteru je do sada pružala smjernice o borbi protiv govora mržnje i uznemiravanja korisnika na platformi, no nije imalo ovlasti za samostalno donošenje odluka. Ubrzo nakon kupnje Twittera krajem listopada Musk je rekao da će osnovati novo “vijeće za moderiranje sadržaja”, koje će pomoći u donošenju važnih odluka, ali se kasnije predomislio.

– Twitterovo Vijeće za povjerenje i sigurnost sastojalo se od skupine volontera koji su se godinama odricali svog vremena kad gad bi ih osoblje Twittera konzultiralo te su nudili savjete o širokom spektru sigurnosnih pitanja, tvitao je član Vijeća Alex Holmes.

Raspuštanje Vijeća mnogi su shvatili kao posljednji u nizu signala da Musk ruši godine truda i rada na osiguravanju sigurnosti i civiliziranosti Twittera, piše The Washington Post.

Twitter je u četvrtak za novu voditeljicu povjerenja i sigurnosti postavio Ellu Irwin te potvrdio sastanak Vijeća. Tog su dana tri člana dala ostavku te u izjavi navela da su suprotno tvrdnjama Elona Muska, sigurnost i dobrobit korisnika Twittera u padu.

Ti bivši članovi Vijeća ubrzo su postali meta internetskih napada, nakon što je Musk napao njih i bivše vodstvo Twittera jer navodno nisu učinili dovoljno da zaustave seksualno iskorištavanje djece na platformi.

Zbog rastućeg napada na Vijeće, pobunili su se drugi članovi koji su od Muska zahtijevali da prestane lažno prikazivati njihovu ulogu. Te lažne optužbe čelnika Twittera ugrožavale su sadašnje i bivše članove Vijeća, napisali su u izjavi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...