Europski sud za ljudska prava odbacio tužbe banaka protiv Hrvatske u slučaju Franak: “Sad je na redu Vrhovni sud.”

Nakon što je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbacio tužbe banaka protiv Hrvatske, iz Udruge Franak su poručili kako očekuju da sad Vrhovni sud RH konačno potvrdi pravo na obeštećenje svim potrošačima s konvertiranim kreditima.

Na redu je sada Vrhovni sud RH, kojemu je to snažan vjetar u leđa da konačno potvrdi pravo na obeštećenje svim potrošačima s konvertiranim kreditima, istaknuto je na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu na kojoj je Udruga Franak govorila o posljedicama recentne presude ESLJP-a kojom su 1. prosinca odbačene tužbe banaka zbog kolektivnog slučaja franak.

“Slučaj Franak, nažalost, još nije zaključen za potrošače s konvertiranim kreditima”

Na konferenciji su govorili predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar, koordinator ekonomsko-pravnog tima, Goran Aleksić, zatim Ana Herman, čiji je predmet C-567/20 iz konvertiranog kredita bio na Sudu EU te savjetnik Udruge Franak, odvjetnik Igor Metelko, priopćeno je, među ostalim, iz Udruge.

Nažalost, rečeno je, slučaj franak još nije zaključen za potrošače s konvertiranim kreditima, o čemu se odlučuje na Vrhovnom sudu upravo ovih dana.

Na Vrhovnom sudu odlučuje se o bitnim pitanjima prava na obeštećenje potrošača s konvertiranim kreditima te o ništetnosti cijelih ugovora s ništetnom valutnom klauzulom CHF i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom, pa se očekuje da će recentna presuda iz Strasbourga biti snažan vjetar u leđa sucima tog suda za brzo donošenje novih pozitivnih odluka, sa sigurnošću da banke nemaju nikakve šanse pobijati takve presude u Strasbourgu, poručeno je, uz ostalo,  s konferencije za novinare.

Banke se više ne mogu žaliti

Sudionici su ponovili razloge zašto, kako ističu, Vrhovni sud mora potvrditi u skladu s hrvatskim pravom i pravom EU-a hrvatskim potrošačima njihovo pravo na punu restituciju nakon konverzije. Istaknuto je da je predsjednik Vrhovnog suda RH “neslužbeno obećao da će pitanje konvertiranih kredita, ali i pitanje ništetnih CHF ugovora biti riješeno do kraja ove godine”.

Presuda iz Strasbourga zaključno je, ocijenjeno je, poglavlje kolektivnog slučaja franak, i banke sada više nemaju baš nikakvih mogućnosti žaliti se na bilo kojoj instanci u Europskoj uniji. Time je i na europskom nivou potvrđeno da 125.000 potrošača iz Hrvatske ima pravo tužiti banke i zahtijevati obeštećenje.

Svakako je velika pobjeda ne samo hrvatskih potrošača, nego kompletnog hrvatskog pravosuđa, ističe, među ostalim, Udruga Franak.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...