Gotovo je; Hrvatske banke izgubile slučaj franak i na Europskom sudu za ljudska prava

Ured zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava (ESLJP) izvijestio je da je taj sud 1. prosinca objavio odluku o nedopuštenosti zahtjeva u predmetima OTP banka i drugih protiv Hrvatske, koju je donio 8. studenog.

OTP banka, Raiffeisenbank Austria, Erste&Steiermarkische Banka, Privredna banka Zagreb i Addiko Bank podigle su tužbe pred Europskim sudom za ljudska prava zbog povrede prava na pošteno suđenje pred domaćim sudovima.

Banke su prigovarale na temelju čl. 6. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda da nisu imale pošteno suđenje u predmetima u kojima su bile tuženici, a u kojima su domaći sudovi odlučivali u sporu radi zaštite kolektivnih interesa i prava korisnika kredita koji su kredite podigli u navedenim bankama u CHF valuti (švicarskim francima), navodi se u priopćenju kojeg potpisuje zastupnica RH pri ESLJP-u Štefica Stažnik.

Također, dodaje se, banke su pred sudom tvrdile da su povrijeđena njihova prava na pošteno suđenje, između ostalog, jer je Vrhovni sud odbio postupiti po njihovoj reviziji i uputiti  prethodno pitanje Sudu Europske unije u Luksemburgu o primjeni prava EU.

Odlučujući o tom prigovoru, ESLJP je utvrdio kako je Vrhovni sud dao detaljna i razumna opravdanja za svoju odluku da se ne obrati Sudu Europske unije u Luksemburgu s prethodnim pitanjem te da je to dovoljno da bi se zadovoljila prava i standardi iz čl. 6. Konvencije, navodi se u priopćenju Ureda zastupnice.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...