Hoće li privatni smještaj u Zadru uslijed inflacije postati skuplji? Kakve su prognoze za 2023.? “Sezona ove godine starta ranije, već s prvim letovima”

Ograničenja putovanja i testiranja na Covid postaju stvar prošlosti. 73 posto ljudi optimističnije gleda na putovanja nego što je to bio slučaj 2022. godine. I dok se približavamo 2023. godini usred globalne gospodarske i političke nesigurnosti, gotovo tri četvrtine putnika, točnije 72 posto, navodi kako se još uvijek isplati otići na putovanje.

Rezultati su to istraživanja koje je proveo Booking.com.

Razvoj cjelogodišnjeg turizma je prioritet, smatra Daniel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja u Zadru.

Nada se kako će gradska vlast uvažiti prijedlog o nabavci uređaja za maglu na Zračnoj luci. Time bi Zadar konačno mogao imati i tehničke mogućnosti za slijetanje tijekom zimskih mjeseci.

Prema svim najavama, ali i broju ulaznih rezervacija sezona bi trebala biti u okvirima prošlogodišnje. Tržište je još uvijek poprilično nestabilno i teško je predvidjeti što će se sve događati u narednom periodu, ali se nadamo najboljem mogućem ishodu. Puno toga će nam reći i sama predsezona koja bi ove godine trebala krenuti nešto ranije već s prvim letovima. Moramo imati na umu kako će i druga turistička središta pokušati konkurirati cijenom i ponudom pa u tom smislu moramo maksimalno unaprijediti sadržaj koji nudimo, a na čelne funkcije staviti naše najbolje stručne ljude s idejom i vizijom. Ono čemu moramo težiti je cjelogodišnji i održivi turizam. Nadam se kako će Grad Zadar i Gradska uprava uvažiti prijedlog o nabavci uređaja za instrumentalno slijetanje na Zračnoj luci kako bi Zadar konačno mogao imati i tehničke mogućnosti za slijetanje tijekom zimskih mjeseci, kazuje Radeta.

Najnovija statistika pokazuje kako u Zadru 45 posto ukupnog broja noćenja otpada na privatni smještaj, domaćinstva. Tek na drugom mjestu su hoteli u kojima je ostvareno 27 posto noćenja.

Hrvatsku je zahvatila inflacija, a dodatni udar na standard je i poskupljenje struje i plina. Skuplje je i samo održavanje apartmana, pa se postavlja pitanje hoće li cijene smještaja u Zadru porasti?

Cijene će kao i svake godine diktirati ponuda i potražnja. Inflacija ni bi trebala imati značajniji utjecaj na cijene u privatnom smještaju, smatra predsjednik Udruge iznajmljivača privatnog smještaja.

Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra optimističan je glede nadolazeće 2023. godine.

Ukoliko opet ne bude većih poremećaja u geopolitičkom ili bilo kojem drugom smislu, nemamo razloga sumnjati kako će se ne samo iduće godine, nego i u dužem nadolazećem periodu događati samo rast turističkog prometa, a na nama je kako ćemo tu dinamiku uklopiti u bolju kontrolu i organizaciju vlastite destinacije u okviru pozitivnih postulata održivog turizma, drži.

U uredu Turističke zajednice Zadarske županije aktivnosti pripreme za turističku 2023. godinu već su davno započete. Neprekidno se provode brojne promotivne aktivnosti bilo da je riječ o oglašavanju, digitalnim kampanjama, promociji putem društvenih mreža i svim ostalim alatima koji motiviraju na dolazak i promoviraju našu županiju kao atraktivnu i poželjnu turističku destinaciju.

Turistička godina 2023. već je pred nama i očekujemo kako će biti barem jednako uspješna kao i 2022. godina, a priželjkujemo da bude i bolja. Najave su zasad odlične, no konkurencija na svjetskom turističkom tržištu je vrlo jaka pa i nadalje svi zajedno trebamo snažno djelovati kako bismo privukli goste upravo u našu državu odnosno županiju. Dogovaraju se sajamski nastupi bilo samostalni, bilo u suizlaganju s drugim partnerima, pripremaju projekti, prikupljaju se ponude za oglašavanja na domaćem i stranom tržištu, planiraju aktivnosti na razvoju turističkih proizvoda, analiziraju prilike na tržištima, organiziraju edukacije, i još mnoge druge aktivnosti koje se poduzimaju za 2023. godinu kako bi i iduća turistička godina bila za Zadarsku županiju uspješna, kazuje nam Mihaela Kadija, direktorica županijske Turističke zajednice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...