Hrvatska tvrtka prekida suradnju s Petrol grupom: “Enormna dobit važnija im je od solidarnosti s građanima.”

Hrvatska firma obavijestila je javnost da prekida poslovnu suradnju s Petrol grupom nakon što je ta slovenska energenstka kompanija najavila tužbu protiv Hrvatske zbog vladinih mjera ograničavanja cijena goriva koje su još uvijek na snazi. Podsjetimo, Petrolove i Croduxove benzinske (Crodux je također u vlasništvu Petrola) danas su bile zatvorene na sat vremena kao svojevrsni znak upozorenja vladi. Velika hrvatska tvrtka koja se bavi prodajom kabela i žica sada je objavila da je otkazala ugovor s Petrolom zbog najave tužbe protiv Hrvatske. Priopćenje firme Tim Kabel o prekidu poslovne suradnje s Petrolom potpisao je vlasnik Ivan Topčić.

– Tim Kabel želi obavijestiti javnost da je danas, 28.12.2022. godine otkazao ugovor o poslovnoj suradnji slovenskom Petrolu o kupnji goriva na Petrolovim benzinskim crpkama, objavili su iz ovog domaćeg distributera kabela u vlasništvu Ivana Topčića. Tvrtka Tim Kabel ne želi poslovno surađivati s tvrtkama kojima je enormna dobit važnija od solidarnosti prema građanima i kupcima u državi u kojoj posluju. Vlada Republike Hrvatske u ovim teškim i kriznim vremenima donijela je privremenu mjeru koja ima za cilj očuvanja standarda građana, a tvrtka koja posluje na teritoriju Hrvatske i koja je u prvih devet mjeseci od strane građana  ostvarila enormnu dobit, usprkos toga namjerava tužiti Republiku Hrvatsku. Ne namjeravamo poslovati sa tvrtkama koja nemaju razumijevanja u teškim situacijama za građane države u kojoj posluju, tim više što tužbu ne pripremaju prema domicilnoj državi Sloveniji, te stoga ovu odluku javno objavljujemo, stoji u dopisu Tim Kabela.

Petrol najavio tužbu protiv Hrvatske i zatvorio pumpe na sat vremena

Podsjetimo, slovenski Petrol jučer je objavio kako mu procijenjena šteta od regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45,6 milijuna te najavio podnošenje odštetnog zahtjeva te poduzimanje drugih radnji za osiguranjem održivog financijskog položaja tvrtke.

Također je upozorila Plenkovićev u vladu da u slučaju nastavka regulacije cijena pod ovakvim uvjetima (trenutno važeća uredba kojom su ograničene i marže) više neće biti moguća daljnja opskrba naftnih derivata hrvatskog tržišta od strane Petrol grupe. Najavili su i da će, ako se spor ne riješi mirenjem, tužiti Hrvatsku. Danas su kao znak upozorenja na jedan sat bile zatvorene Petrolove i Croduxove benzinske crpke.

 Prepucavanje Filipovića i Petrola

Ministar gospodarstva i energetike Davor Filipović održao je sastanak s upravom Petrola, no sastanak nije prošao u naročito pozitivnom tonu.

– Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem Petrola jer sam ja osobno komunicirao s Inom, a moji suradnici s Petrolom. Razmišljalo se na način da se, ako dođe do stabilizacije cijena na tržištu Mediterana, njihove marže vrate na razinu iz šestog mjeseca, kada su trgovačke marže bile 75 lipa, rekao je Filipović.

– Međutim, to njima nije dovoljno. Trgovačke marže u Sloveniji su 75 lipa, a oni bi htjeli daleko veće marže, od jedne kune. Komunikacija je gdje Petrol govori o tome da teško posluju, a u prvih devet mjeseci su ostvarili skoro 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije, što jasno sugerira da oni nisu u nikakvim strašnim problemima, prozvao je ministar Petrol.

Na Indexov upit iz Petrola su objasnili kako ministar Filipović govori o rezultatima poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine na razini cijele Grupe Petrol, a ne o rezultatima Petrola Hrvatska i Croduxa. Podsjetimo, slovenski Petrol je 2021. kupio Crodux kreditom za gotovo 200 milijuna eura. Time je Petrol Hrvatska postao drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj.

Ministar tvrdi da je Grupi Petrol povrat na tu investiciju manji od očekivanog, ali da je samo poslovanje pozitivno. No iz Petrola su Indexu poslani dokumenti prema kojima se vidi da je Petrol u Hrvatskoj ostvario gubitak od 3.489.352 eura u prvih devet mjeseci ove godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...