Iz FIFA-e odustali od kontroverznog formata SP-a 2026. koji je sablaznio nogometni svijet

Ugledni britanski mediji Guardian i The Times pišu kako je sve jasnije da je FIFA ipak odustala od kontroverznog formata za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će većinom ugostiti SAD te u manjoj mjeri Meksiko i Kanada.

Podsjetimo, FIFA je za četiri godine odlučila uvesti format od 48 reprezentacija, čak 16 više od dosadašnjeg, rekli bismo idealnog formata s 32 reprezentacije. Od broja reprezentacija nije se, barem zasad, odustalo, ali jest od formata koji je izazvao nevjericu u nogometnom svijetu.

Skupine od tri momčadi, srećom, nećemo gledati

Po prijedlogu iz 2017. godine 48 reprezentacija bit će podijeljeno u 16 skupina s po tri momčadi. U nokaut-fazu plasirale bi se po dvije ekipe iz svake skupine, odnosno ukupno 32 momčadi.

No odmah je bilo jasno kako će grupe s tri momčadi biti na rubu regularnosti jer samo dvije reprezentacije odlučuju o sudbini svih troje u posljednjem kolu. Drugim riječima, podložno je dogovaranju rezultata, da ne kažemo i namještaljkama.

Na to su svi upozoravali, a čini se kako je razum napokon prevladao i takav format nećemo gledati za četiri godine. Konačnu odluku FIFA će donijeti sljedeće godine, ali izjave vodećih ljudi kontinentalnih saveza idu u prilog tome da je ta priča završena i odbačena.

Čak 104 utakmice, 40 više nego u Katru

Sada se najizglednijim čini sljedeće: imat ćemo 12 umjesto dosadašnjih osam grupa. Kako s brojem 48 nema više savršenog omjera za nokaut-fazu, uvest će se dodatno kolo, to jest šesnaestina ina finala u koju će se plasirati dvoje najboljih u svakoj grupi te osam najboljih trećeplasiranih.

Ovo je ipak malo bolja solucija iako je također kontroverzna zbog, za mnoge, prevelikog broja reprezentacija zbog kojeg će SP trajati tjedan duže, a kvaliteta će se dodatno razrijediti.

Europa u nevjerici

U Europi su i prije bili bijesni zbog proširenja SP-a. Zbog ovog novog prijedloga ono će trajati čak pet tjedana umjesto dosadašnja četiri i imat će čak 104 utakmice umjesto dosadašnje 64. Jasno je da FIFA u svemu vidi priliku za veću zaradu od TV prava, dok su tvrdnje o pružanju prilike ”malim” reprezentacijama priče za malu djecu.

Europa, u kojoj je koncentrirana najveća kvaliteta u svjetskom nogometu, najgore će proći u tom proširenju. Dobit će svega tri reprezentacije više na SP-u, dok bi Afrika u SAD-u trebala imati čak devet momčadi, a Azija osam! Južna Amerika imat će samo šest, isto koliko i Sjeverna Amerika.

I za kraj, za četiri godine pripremite se na najgore moguće termine s obzirom na to da će se igrati u nekoliko vremenskih zona u Sjevernoj Americi. Vjerujemo kako će europske reprezentacije dobivati ili kasnovečernje ili ranojutarnje termine (po europskom vremenu) te da će što manje biti onih usred noći, javlja Gol.hr.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...