Kad će se izjednačiti cijene električnih automobila i benzinaca?

Jim Rowal, izvršni direktor Volvo Carsa, prognozirao je kada će doći do izjednačavanju cijena između električnih automobila i onih koji troše benzin i dizel. Neće se odvijati homogeno u svim markama, niti postoji fiksni datum, ali Rowal je rekao da bi se kod nekih brendova za tri godine mogle izjednačiti cijene.

Jasno je da za masovnu implementaciju električnih automobila u cijeloj Europi i svijetu trebamo pad cijena. Premda je na nekim tržištima rast prodaje električnih automobila ogroman, puno je i kašnjenja, a dio prodaje postiže se visokim subvencijama. S obzirom na eskalaciju cijena, te ulaganje u reduciranje emisije štetnih plinova, vrlo je vjerojatno da će automobili s unutarnjim sagorijevanjem približiti cijenama električnih automobila, a ne obrnuto, što su svi očekivali. To je vrlo ozbiljan problem na nekim tržištima jer će biti praktički nemoguće doći do novog automobila.

Među vlasnicima Volva jedan je od glavnih igrača u kineskoj elektroenergetskoj industriji i autoindustriji – kineska grupa Geely. Konglomerat proizvodi cijeli niz električnih marki koje im omogućuju kombiniranje tehnologija i sustava te dijeljenje komponenti. To, naravno, pojeftinjuje proizvodnju.

Izvršni direktor Volva vjeruje da će cijena pasti jer će se povećati učinkovitost automobila, što će omogućiti istu autonomiju s manjim baterijama, a to bi trebalo smanjiti cijenu vozila. Unatoč tome, na svjetskoj sceni ne postoji ništa što bi ohrabrilo potvrdu Rowalovih izjava jer inflacija vrtoglavo raste, problemi s opskrbom su svakodnevni, a sirovine su i dalje rijetke ili su u rukama monopolista. Vjerojatnije je da će cijene električnih automobila stagnirati ili blago padati, a bezinaca i dizelaša rasti te će se onda možda izjednačiti. Za buduće kupce još jedan loš scenarij!, piše HakRevija.hr.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...