Kineski hakeri SAD-u ukrali milijune dolara

Kineski hakeri su od 2020. ukrali desetke milijuna dolara američkih potpora namijenjenih kao pomoć u prevladavanju pandemije covida-19, priopćila je u ponedjeljak navečer američka Tajna služba.

Tajna služba je potvrdila izvješće NBC-a da je za krađu odgovorna kineska hakerska skupina poznata u sigurnosnoj zajednici kao APT41 ili Winnti. APT41 je vrlo uspješna kibernetička kriminalna skupina koja je izvela niz upada i uz pomoć vlade, a motiv je uglavnom bio financijske prirode. Protiv nekoliko članova skupine je 2019. i 2020. u SAD-u podignuta optužnica u kojoj ih ministarstvo pravosuđa teretilo za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, pružatelje telekomunikacijskih usluga, tvrtke za razvoj video igara i tvrtke za društvene medije.

– Nažalost, Kineska komunistička partija je odabrala drugi put kako Kinu učiniti sigurnom od kibernetičkih napada sve, dok se napadaju kompjutori izvan Kine kako bi se ukralo intelektualno vlasništvo u korist Kine, rekao je tada bivši zamjenik državnog odvjetnika Jeffrey Rosen. Kinesko veleposlanstvo u SAD-u je priopćilo da se Kina “odlučno protivi i bori protiv kibernetičlih krađa i hakiranja” te odbacuje “neutemeljene optužbe” protiv svoje zemlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...