Konzumerističko ludilo počelo; U prosincu ćemo potrošiti rekordnih 17,5 milijardi kuna

Po blještavilu u dućanima i izlozima s kojima su se trgovci požurili nakon Svih svetih, reklo bi se da nam Božić svake godine dolazi sve ranije, piše u nedjelju Večernji list.

Grinča, koji bi barem malo “zakiselio” konzumerističko ludilo, nema ni na vidiku. A ono je, čini se, počelo već na Crni petak, koji se u nas prometnuo i u Crni studeni.

Trgovina na malo samo je na taj dan “ubrala” 16 posto više novca nego pretpandemijske 2019., ukupno 439 milijuna kuna, a u “crnome” tjednu vrtoglavih 2,5 milijardi, što je čak 29 posto više nego u istom razdoblju prije tri godine, ali i za oko 180 milijuna kuna više nego u božićnom tjednu lanjske godine.

A na krilima nešto većih plaća, više ili manje usklađenih s inflacijom, te mirovina, nešto većih božićnica i prigodnih neoporezivih nagrada poslodavaca koje su dijelu građana već na računima, potrošačka se groznica nastavlja. Ekonomski analitičari, futuristi i ostali poznavatelji prilika u trgovini kažu da je još prerano reći na kojoj bi se brojci mogla zaustaviti prosinačka račuPostavi istaknutu slikunica Porezne uprave, no slažu se kako je sigurno da će biti veća od lanjskih rekordnih 17,5 milijardi kuna u svim djelatnostima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...