Kriminalist Cvrtila: Ako je stručan informatički, teško će se doći do njega

Kriminalist i stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila za N1 Studio uživo komentirao je na desetke dojava o bombama na više hrvatskih sudova i trgovačkih centara u ponedjeljak.

“Sreća što stvarnih bomba nije bilo”, rekao je Željko Cvrtila i dodao: “No, policija puše na hladno, očito su odlučili sve pregledati iako je možda čudno da su išli na sve sudove jer znamo da je većina sudova dobro osigurana i malo je vjerojatno unošenje nečega da se ne primijeti. Netko se očito igra, a o pozadini i motivima se može razgovarati.”

O povezanosti s ratom u Ukrajini kaže da je lako moguće, ali nitko ne može biti siguran: “Svima prvo pada na pamet Ukrajina kao motiv. Jučer su bili u posjeti suci Vrhovnog suda Ukrajine našem sudu, moguće da je to. Ali moguć je i drugi motiv – ljutnja na presudu, sustav… Teško je doći do motiva, a motiv otkriva počinitelja.”

Ističe da su informatički stručnjaci od velike pomoći: “U ovakvim situacijama informatička će forenzika dati najviše rezultata ako dobijemo rezultate uopće. Tražit će se mail i IP adrese, ali ovisi sve o počinitelju kao i kod drugih kaznenih djela – ako je stručan informatički, teško će se doći do njega.”

“MUP ima vlastite i zajedničke resurse. Ako se vidi da je neka vrsta hibridnog rata, vezano uz rat u Ukrajini, imat će podršku međunarodnih agencija”, dodaje Cvrtila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...