Lažnim brokerima na internetu dao 100.000 eura. Policija objavila upozorenje građanima.

Izdvojivši slučaj prijevare 40-godišnjaka koji je navodnim inozemnim brokerima preko interneta uložio i ostao bez 770.000 kuna, iz primorsko-goranske policije upozorili su građane da se, posebno za trenutnog investiranja kod promjene kune u eure, savjetuju sa stručnim i provjerenim osobama.

Pozvali su ih da u bankama u kojima imaju bankovni račun odmah prijave svaku sumnju u internetsku prijevaru, s obzirom na to da su u tijeku aktualne promjene hrvatske valute kune u euro, pa se neki odlučuju i na kratkoročna investiranja u nadi ostvarenja veće zarade. Nerijetko se tako, naizgled, izvrsne financijske ponude mogu naći i na različitim dostupnim stranicama interneta, odnosno društvenih mreža.

Zato u policiji građane upozoravaju da se – kad na internetu naiđu na tzv. izvrsnu ponudu i brzu veliku zaradu te pomisle da su na tragu pametnog ulaganja – prije uplate novca sjete kako se može raditi i o investicijskim prijevarama, tj. prijevarama u online kupovini.

Ne ustupati osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN

Savjetuju ih da prije uplate uvijek provjere istinitost objave, lokaciju i kontakte tvrtke koja se oglašava, a osobito da ne ustupaju ‘prodavatelju’ svoje osobne podatke, broj bankovne kartice i PIN kartice. Upozoravaju ih kako u posljednje vrijeme često zaprimaju prijave građana koji su novčano oštećeni nekom od internetskih prijevara.

Pritom izdvajaju istrage krčke i opatijske policije zbog računalnih prijevara, kojima su dvije sobe prevarene za ukupno više od nekoliko stotina tisuća kuna. ‘Rekorder’ je 40-godišnjak s područja Krka, koji je bio toliko uvjeren u sigurnu zaradu da je inozemnim brokerima uložio 770.000 kuna, odnosno gotovo 102.000 eura.

Oko 6250 eura izgubila je 78-godišnjakinja s područja Matulja koja je putem ‘brokera’ na društvenoj mreži, koji su ju mjesecima uvjeravali da će ulaganjem novca doći do velike zarade, a ona im je uplatila novac te instalirala aplikaciju preko koje je uz novac poslala i svoje osobne podatke te broj bankovne kartice.

Čuvati mailove, poruke s društvenih mreža, podatke o transakcijama

U policiji posebno mole građane da sačuvaju svu dokumentaciju (e-mailovi, poruke s društvenih mreža i grupa, podatke o transakcijama, aplikacije koje su trebali instalirati na računala i pametne telefone za provedbu transakcija), kako bi im pomogla u otkrivanju počinitelja prevaranata.

Preporučuju im i da ne vjeruju u lažne oglase i ponude s interneta, osobito iz inozemstva, već da se osobno jave stručnjacima u hrvatskim ovlaštenim agencijama, odnosno u Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u čiji djelokrug i nadležnost spada nadzor financijskih tržišta, financijskih usluga te pravnih i fizičkih osoba koje te usluge pružaju.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...