Macron: Twitter će se boriti protiv ekstremističkog sadržaja, mora se uskladiti s europslim propisima

Platforma Twitter posvetit će se eliminaciji terorističkog i ekstremističkog sadržaja na internetu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron za posjeta SAD-u i susreta s vlasnikom te društvene mreže Elonom Muskom. Macron se susreo s novim vlasnikom Twittera tijekom posjeta SAD-u i imao je “jasan i iskren razgovor”, tvitao je francuski premijer u petak. Macron je rekao da je Elon Musk potvrdio sudjelovanje Twittera u inicijativi Christchurch Call pokrenutoj nakon terorističkih napada na Novom Zelandu: – Nigdje nema mjesta za teroristički i nasilni ekstremistički sadržaj, rekao je Macron.

Macron i Musk također su razgovarali o  “transparentnim korisničkim politikama, značajnom jačanju moderiranja sadržaja i zaštiti slobode govora”, rekao je Macron.

– Twitter mora uložiti napore da se uskladi s europskim propisima, dodao je.

Otkako je Musk preuzeo Twitter, javila se velika zabrinutost da bi više govora mržnje moglo završiti na platformi pod njegovim vodstvom i nakon velikih rezanja radnih mjesta koje je proveo. Musk je sam izazvao takvu zabrinutost opetovanim kritikama da je Twitter previše ograničio slobodu govora na platformi. Macron i premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern pokrenuli su 2019. inicijativu Christchurch Call koja je dovela do udruživanja svjetskih čelnika s tehnološkim tvrtkama, uključujući Facebook, YouTube i Google, kako bi se uhvatili u koštac s terorističkim i ekstremističkim sadržajem na internetu.

Inicijativa je nazvana po gradu na Novom Zelandu u kojem je naoružani napadač ubio 51 osobu u napadima na dvije džamije 2019. godine. Napade je prenosio uživo na Facebooku 17 minuta prije nego što je društvena mreža uklonila prijenos, a zatim su se brzo proširili isječci iz videa.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...