Ministar Fuchs: “Uskoro će sve škole raditi u jednoj smjeni.”

Predsjednik vlade Andrej Plenković je rekao da su politička stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvena kohezija i smanjivanje nejednakosti u društvu temelj vladine politike. Plenković je to rekao na sastanku sa županima, gradonačelnicima i načelnicima koji se održava u Podstrani i u kojem sudjeluju gotovo svi ministri.

Uvodno je podsjetio na važnost kontinuiranog i stalnog dijaloga, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju te potporu u realizaciji projekata ističući da su to prepoznali svi ministri, ali i županije, gradovi i općine. To je, uz političku stabilnost, ravnomjerni regionalni razvoj, društvenu koheziju i smanjivanje nejednakosti u hrvatskom društvu, temelj politike vlade već sedmu godinu zaredom.

– Ta činjenica pridonosi usvojenju velikih zajedničkih projekata, rekao je te izdvojio kako su zajedničkim naporima realizirali strateški projekt izgradnje Pelješkog mosta, a s 1. siječnja 2023. tu je i strateški cilj zamjene hrvatske kune eurom. Rekao je također da je podignut stupanj razvijenosti Hrvatske po stanovniku sa 61 posto prosjeka na 70 posto. Sve je to, kaže, u skladu s našom nacionalnom razvojnom strategijom.

Spomenuo je i odličnu turističku sezonu te dodao da bi prihodi, koji će se zbrojiti, trebali biti puno veći nego rekordne 2019. – Zato je strategija hrvatskog turizma, koju je u međuvremenu usvojio sabor, stavila ponovno u fokus temeljno pitanje održivosti hrvatskog turizma kao srca strategije u idućim godinama, dodao je Plenković.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je prije sastanka medijima rekao kako će “sve škole uskoro raditi u jednoj smjeni” za što je potrebno rekonstruirati ili izgraditi škole, a za to im je na raspolaganju 2.5 milijardi kuna. Natječaj će biti objavljen sljedeće godine i uz to će se u školama nalaziti i prostor u kojem će se pripremati hrana. Te škole bi trebale biti izgrađene do školske godine 2027./2028.

– Što se tiče obroka u školama vlada se rukovodila time da nije dobro da bilo koje dijete u Hrvatskoj u školi bude gladno iz raznih razloga, pa je odlučeno da kao i školske udžbenike koje financiramo, u potpunosti financira i jedan obrok svakom učeniku. Iznos tog obroka po djetetu će biti 10 kuna, kazao je ministar Fuchs dodavši da je za obroke osigurano 544 milijuna kuna na razini Hrvatske i trebali bi krenuti od drugog polugodišta.

Na sastanku, koji se održava pod predsjedanjem predsjednika vlade Andreja Plenkovića sa županima, gradonačelnicima i načelnicima u Podstrani, razgovara se o reformi zdravstvenog sustava, unaprjeđenju sustava obrazovanja, financijskoj perspektivi do 2027. te izmjenama Zakona o upravljanju državnom imovinom. Nakon sastanka, predsjednik vlade Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić uručit će 62 ugovora iz Programa Zaželi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...