Ministar Medved o prosvjedu u Petrinji i sporoj obnovi: “Očekujemo ubrzanje procesa u narednim tjednima.”

Nakon današnje sjednice Vlade na pitanja medija odgovarao je ministar Tomo Medved te državni tajnik Gordan Hanžek. Ministar Medved je upitan je tko je kriv što je konstrukcijska obnova zapela i što je izgrađeno samo šest kuća.

– Radi se o vrlo zahtjevnom programu obnove. U kolovozu su donijeli izmjene i dopune programa mjera gdje su prepoznate neke situacije koje su bile nužne da bi se mogli provesti projekti za provedbu obnove prema tome u skladu sa svima što smo analizirali očekujemo u narednim tjednima vidljiv napredak i ubrzanje procesa, poručio je Medved i dodao: – Važan moment je da smo od tog potresa prije dvije imali 1700 naknadnih potresa koji nisu pomogli objektima koji su tada oštećeni.

Upitan je zašto nitko nije stao pred ljude koji danas prosvjeduju u Petrinji. Medved je na to kazao da je on Banovini svaki tjedan, a danas nije mogao zbog sjednice Vlade. Prokomentirao je ironične poruke i transparente s prosvjeda.

– Onaj tko je vidio strahote potresa i posljedice potresa te čuo priče ne može ostati imun. Itekako sam nesretan dok svatko od tih ljudi ne bude zbrinut u svojoj novoizgrađenoj obiteljskoj kući ili stanu. Poduzet ću sve kao potpredsjednik Vlade da detektiramo svaku točku gdje dolazi do usporavanju i tu smo kao Vlada jedinstveni. Kao Vlada smo realizirali sve strateške ciljeve, realizirat ćemo i obnovu Banovine, tvrdi. Odbijao je odgovoriti tko je kriv za sporu obnovu, prenosi RTL.

– O tome ćemo razgovarati na nekom drugom mjestu, u nekom drugom formatu. Kao Vlada smo svjesni svoje odgovornosti i ne treba nam nitko tko će nas na to upozoravati. Odgovorni smo za sve, apsolutno sve. Poduzet ćemo sve da u 2023., nakon svih administrativnih poteškoća i izmjena zakona, bude bolje, izjavio je Medved.

Ministar Medved tvrdi da će proces obnove biti gotov za godinu dana, a ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina je prošli tjedan kazao da sve trajati četiri godine.

– To su sve bile moje procjene. Ako sam dobro razumio ministar Medved je govorio o svima onima koji su u kontejnerima. Ono što ja mogu reći je da, što se tiče posla koji je naš, mi to možemo ostvariti. Obradit ćemo sve zahtjeve za izgradnju kuća u narednih šest mjeseci, a do kraja sljedeće godine ako nam dinamika to dopusti možemo obraditi zahtjeve svih onih koji su u kontejnerima, kazao je Paladina pa dodao: – Za ovu nedovoljnu dinamiku u konstrukcijskoj obnovi, ne postoji ime i prezime koje je odgovorno. Postoji puno objektivnih okolnosti i dionika zašto je taj proces zahtjevan i zašto traje. Puno je dionika koji je sudjeluju i svatko dijeli odgovornost.

Državni tajnik Gordan Hanžek objasnio je da su se na terenu morali boriti s naknadnim potresima. Rekao je da je uvijek svima na raspolaganju, da je stalno na Banovini, da neće biti zadovoljan dok i zadnja kuća neće biti obnivljena, ali i da mu nije lako.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...