Nakon besplatnih pilula i spirala, Francuzi uvode i besplatne kondome za mlade

Ljekarne u Francuskoj osigurat će besplatne kondome za osobe između 18 i 25 godina, objavio je predsjednik Emmanuel Macron, prema izvješću francuskog dnevnika Libération.

Macron je taj potez nazvao “malom revolucijom kontracepcije” na događaju o zdravlju mladih, navodi se u izvješću.

Inicijativa će započeti 1. siječnja, rekao je Macron.

Ostali kontraceptivi poput kontracepcijskih pilula ili kontracepcijske spirale besplatni su za mlađe od 25 godina u Francuskoj već gotovo godinu dana, prenose agencije.

Ranije su samo djevojke mlađe od 18 godina imale pravo na besplatni recept za pilule.

Macron je istaknuo nužnost rješavanja pitanja seksualnog zdravlja mladih, posebice važnost cijepljenja protiv infekcija humanim papiloma virusom za tinejdžere.

Francuski predsjednik nije isključio uvođenje obveznog cijepljenja, navodi se u izvješću.

Humani papiloma virus ili HPV može uzrokovati rak vrata maternice i prenosi se spolnim kontaktom. To je najčešća virusna infekcija reproduktivnog trakta, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...