Novi koronavirus stiže iz Katra, prenose ga deve!

Nogometnim navijačima koji se vraćaju iz Katra savjetuje se da pripaze na simptome takozvane “devine gripe”, potencijalno smrtonosne respiratorne bolesti, čiji simptomi uključuju temperaturu, kašalj i povraćanje.

Bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) vrsta je koronavirusa koji se može dobiti bliskim kontaktom s devama, izvijestila je britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost i upozorila liječnike da budu na oprezu zbog mogućnosti povratka navijača sa Svjetskog prvenstva koji pokazuju znakove bolesti, izvještava Daily Mail.

“MERS se može dobiti od bliskog kontakta s devama ili konzumiranjem proizvoda od deva, npr. nepasteriziranog devina mlijeka”, stoji u izvještaju. Rizik uključuje i bliski kontakt sa zaraženom osobom.

U Britaniji je dosad prijavljeno pet slučajeva MERS-a, a posljednji poznati slučaj bio je u kolovozu 2018. godine. Još uvijek nema prijavljenih novih slučajeva.

Bolest je prvi put prepoznata 2012. godine i od tada je bilo 2600 slučajeva diljem svijeta, uglavnom na Arapskom poluotoku, izvještava Svjetska zdravstvena organizacija. Više od trećine zaraženih pacijenata navodno je preminulo.

U Katru su zabilježena dva slučaja.

Svima koji se vraćaju u zemlju s vidljivim simptomima MERS-a savjetuje se da se jave liječniku kako bi se mogla obaviti kontrola infekcije i testiranje.

Ne postoji poseban lijek za ovu bolest te se radi na ublažavanju simptoma, prenosi Dnevnik.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...