NOVO U ZADRU: Centar NiNatal za neurorazvojnu podršku djece i novorođenčadi

Zadar uskoro dobiva nešto novo što će igrati veliku ulogu u razvoju djece i novorođenčadi. Naime, riječ je o Centru za neurorazvojnu podršku djece i novorođenčadi NiNatal kojeg vodi Nina Perić, magistrica fizioterapije i kliničkog nutricionizma.

Kako nam je rekla, Centar je osnovan u studenom 2022. godine s ciljem pružanja rehabilitacije i habilitacije novorođenčadi i djece.

– Rehabilitacijski program provodi se putem ciljane fizioterapije i senzorne integracije. Centar je opremljen suvremenim pomagalima i spravama za rehabilitaciju, te je u potpunosti prilagođen djeci.  U Centru NiNatal radi se isključivo individualno sa svakim djetetom koje ima određenu neurorazvojnu, neurološku, senzomotoričku ili ortopedsku poteškoću izuzev malih grupa za djecu s posturalnim problemima. Puno pažnje posvećeno je edukaciji roditelja. U Centru se radi s majkama koje trebaju savjet i podršku o vježbanju, terapiji, prehrani prije, za vrijeme i nakon trudnoće. Svi fizioterapijski postupci, metode rada zasnovane su na najnovijim saznanjima struke. Aktivno surađujem s drugim stručnjacima, liječnicima, kineziolozima, radnim terapeutima, rehabilitatorima, logopedima, psiholozima, odgojiteljima, učiteljima, a sve u svrhu integracije djeteta u njegovu svakodnevnu sredinu, upoznaje nas Nina sa svojim Centrom.

Ova magistrica fizioterapije i kliničkog nutricionizma svoje je zvanje posvetila usavršavanju na području dječje terapije i rehabilitacije.

– Iskustvo sam gradila volontirajući u udrugama s neurorizičnim bebama i djecom s teškoćama u razvoju, te radeći s djecom i odraslima koja imaju neurološka i razvojna odstupanja u prvom neurorehabilitacijskom centru s robotikom u Hrvatskoj, Poliklinici Glavić. Kao doktorandica na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u području neurorehabilitacije sudjelujem u brojnim edukacijama  i usavršavanjima, te u svom radu koristim licencirane metode i tehnike usko povezane s dječjom fizioterapijom i neurorehabilitacijom. Osim velikog broja obveza koje iziskuje djelovanje na poslovnom planu, najljepše vrijeme ispunjavam sa svojom obitelji, kazala nam je Nina.

Dakako, sve nas zanimaju i koje usluge će nuditi ovaj Centar.

– Centar NiNatal će ponudi veliki broj usluga u terapijskom procesu koji se radi djetetom, bebom i majkom. Implementiran je velik broj edukacija, tehnika i znanja u terapiju koju nudim, pojasnila je.

Konkretno, radi se o sljedećim uslugama:

– Baby handling

– Individualna medicinska gimnastika za novorođenčad i djecu

– Vježbe za pravilnu posturu za djecu po PNF konceptu

– Terapija senzorne integracije

– Individualna terapija stopala

– Halliwick koncept

– Emmet koncept

– Uskoro MAES terapija za djecu

– Nutricionistički savjeti za mame, novorođenčad i djecu

– Prilagođene vježbe za mame prije i nakon poroda (individualan rad)

– Terapija kod urogenitalne disfunkcije

– Terapija za ožiljak nakon carskog reza

– Terapija za dijastazu ravnog trbušnog mišića nakon poroda.

Tu su svakako i savjeti, konzultacije, ali uvijek je sve jedan zajednički holistički pristup.

Pitali smo je na koji način roditelji mogu prepoznati određena odstupanja?

– Navela bih načine na koje možemo pokrenuti određenu intervenciju. Primijetili ste da nešto nije kako treba u djetetovom držanju ili načinu na koji se dijete kreće.  Drži glavicu

nakrivljeno? U koracima nedostaje sigurnosti? Ručice su stalno zatvorene? Rana dijagnoza i ciljana terapija doprinose boljem rezultatu liječenja.

Čini vam se da beba nije dovoljno aktivna, vaša beba ne voli biti na trbuhu, vaša beba se ne posjeda i ne puže, jednu ruku ili nogu češće koristi, okreće se uvijek na istu stranu, noge su krute ili je često na prstima kada hoda, brine vas način hoda, položaj stopala?

Kod veće djece ste vidjeli ste asimetriju u djetetovom držanju, primijetili ste da se dijete drži pogrbljeno, dijete se žali na bolove u mišićima ili zglobovima, zabrinuti ste zbog izgleda stopala djeteta, povremeno ima bolove u donjem dijelu leđa, jesu li potrebne vježbe nakon nošenja gipsa?

Kome je potrebna neurorazvojna terapija?

– Rođenje djeteta je predivan događaj za svaku obitelj, no spletom raznih okolnosti određeni broj djece se ipak rodi s većim ili manjim problemima. Može se raditi o nezrelosti djeteta zbog uranjenog poroda, oštećenju mozga tijekom trudnoće ili na porodu, urođenim deformacijama ili nekoj drugoj problematici.

Djeca koja se rode s problemima mogu imati komplikacije u daljnjem razvoju te stoga trebaju pomoć od strane stručnjaka koji procjenjuju razvoj djeteta i potrebe djeteta za provođenjem neurorazvojnih vježbi.

S djecom koja vole spavati samo na desnom boku, vole stavljati samo lijevu rukicu u usta, vole samo svoju desnu nogu, ne vole biti na trbuhu, ne vole biti na desnom boku također je potrebno vježbati kako bi počela više koristiti onu stranu tijela koju trenutno ne rado koriste.

Kada započeti s neurorazvojnom terapijom?

– Najbolje bi bilo početi odmah, unutar prva tri  mjeseca života je zlatni period za početak vježbi.

Nina nam otkriva i kako se odlučila baš na ovu vrstu terapije:

– Primijetila sam da na području Zadra i Zadarske županije nema baš toliko usmjerene i ciljane terapije. Nema jednog centra koji će pružiti ciljanu fizikalnu terapiju bebama i djeci, a isto tako i majkama. Jako često puno roditelje zove i pita i htjeli bi jedan holistički pristup gdje će moći dobiti informacije gdje, što, kad i kako. Jako volim ovaj posao i nakon Poliklinike Glavić iz Dubrovnika i Zagreba, došla sam u Zadar i sretna sam da ću moći raditi ono što volim u svom centru i ponuditi roditeljima i djeci najbolju uslugu.

Dodajmo i da će radno vrijeme Centra biti od 8 do 16 sati, a ukoliko roditelji inzistiraju na večernjim satima, onda ide po dogovoru.

Puno je bolje za dijete vježbati iz jutra i tijekom ranijeg poslijepodneva, napomenula je naša sugovornica.

Što se tiče osnovnih informacija, prostor Centra se nalazi na Benkovačkoj cesti 25B, kad idete prema Ploči.

Centar možete kontaktirati na e-mail [email protected] , kao i na broj telefona +385 95 3558029.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...