NŠK Sv. Mihovil u Neviđanima okuplja 35 djece iz svih mjesta otoka Pašmana

Dva otoka, jedan klub – to je slogan NŠK Sveti Mihovil, a u tom duhu treneri kluba redovito pripremaju mladu generaciju nogometaša kako na Ugljanu, tako i na Pašmanu.

Kako smo doznali od predsjednika i voditelja škole nogometa NŠK Sv. Mihovil Krešimira Jaklina, u školskoj dvorani OŠ Vladimir Nazor u Neviđanima, pod budnim okom trenera Damira Korenova, nogomet trenira 35-ero djece u dobi od 6 do 12 godina, a djeca dolaze iz svih mjesta otoka Pašmana. Treninzi se održavaju dva puta tjedno u dvorani u Neviđanima i tri puta tjedno na igralištu u Sutomišćici, javlja portal Otok Pašman.

– Uvjeti na Pašmanu su zadovoljavajući. Dvorana u Neviđanima je odlična i posluži za trening. No, mi se bavimo nogometom koji je sport na otvorenom i na tome planu treba nešto napraviti. Vrlo je teško očekivati da će roditelji voziti djecu u Sutomišćicu na igralište jer to iziskuje velike troškove, no ima i takvih roditelja te njima treba odati priznanje i podršku. Najidealnije rješenje bi bilo kada bi se na otoku Pašmanu napravilo igralište dimenzija 60×40 s umjetnom travom i rasvjetom te bi tada uvjeti za treniranje bili fenomenalni i djeca bi se još više nogometno razvijala, kaže Jaklin.

Predsjednik kluba napominje kako su djeca s Pašmana izuzetno talentirana, a dokaz tome su Marin Tomasov i Šime Gregov koji su napravili zavidne nogometne karijere. Također, ovoga su ljeta Duje Lukačić i Gabriel Bobić, nakon što su u školi nogometa Sv. Mihovila proveli niz godina, otišli u HNK Zadar igrati prvoligaški nogomet u njihovom uzrastu.

Jaklin se dotaknuo i trenda razvoja otočnog nogometa u kojem ističe važnost osiguranja što boljih uvjeta za daljnji razvoj nogometa na oba otoka.

– Trend razvoja nogometa općenito na otocima Ugljanu i Pašmanu je dosegao svoj zenit s obzirom na uvjete te trenutno smo mišljenja da stagniramo. S obzirom da djeca na Pašmanu treniraju u dvorani, ukoliko želimo napredovati potrebno je osigurati infrastrukturu koju sam prije naveo, govori Jaklin.

Zahvaljujući velikoj pomoći otočnih općina Sv. Mihovil uspijeva namiriti znatne troškove koje iziskuje rad u čak 6 uzrasnih kategorija i nastupanje na velikom broja službenih utakmica, međutim i dalje ostaje neriješen problem veličine igrališta u Sutomiščici.

– NŠK Sv. Mihovil trenutno broji oko 130 djece i 20 seniora te se natječe u ligama Zadarskog nogometnog saveza. Nastupamo u 6 uzrasnih kategorija i godišnje odigramo oko 150 službenih utakmica. Troškovi su visoki no klub uz veliku pomoć općina uspijeva sve namiriti. S obzirom da smo htjeli s mlađim uzrastima nastupati u Dalmatinskoj ligi, za istu smo dobili odbijenicu zbog nedostatka širine na igralištu u Sutomišćici. Iz istoga razloga naši seniori svoje domaće utakmice igraju na igralištu Bagat u Zadru te smo dobili rok od dvije sezone da se napravi adekvatno igralište na našim otocima inače će nas izbaciti iz 1. lige. Taj rok završava u lipnju 2023. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...