Orwellova 1984. najprodavanija knjiga u Rusiji

Distopijski roman 1984. engleskog autora Georgea Orwella, smješten u imaginarnu budućnost u kojoj totalitarno društveno uređenje kontrolira svaki aspekt života građana, dosegao je vrh liste najprodavanijih knjiga u Rusiji u elektronskom izdanju, javlja ruska državna novinska agencija TASS.

Taj čuveni Orwellov roman, koji se smatra jednim od najutjecajnijih i najvažnijih romana ikad objavljenih, našao se na vrhu top liste najprodavanijih knjiga fikcije ove godine na ruskoj online platformi LitRes, a ujedno je i druga najprodavanija knjiga u svim kategorijama, prenosi Index. 

Orwellova 1984. objavljena je 1949. godine, četiri godine nakon pada nacizma i na samom početku Hladnog rata. Sam Orwell je rekao da je koristio Staljinovu diktaturu kao model za “Velikog Brata”, čelnika svemoguće Partije koja je mučenjima, neprestanom propagandom i kontrolom svakog aspekta života prisiljavala sve stanovnike na totalnu poslušnost.

Građani u knjizi su bili prisiljeni vjerovati u sve partijske slogane, među kojima su i “Rat je mir” i “Sloboda je ropstvo”. Knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu sve do 1988. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...