Ovo su nominirani za Zlatni globus

Avatar: The Way of Water, Top Gun: Maverick, Elvis, The Fabelmans i Tar su filmovi nominirani za ovogodišnji Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma – drame, a redateljski velikani Steven Spielberg, Baz Luhrmann i James Cameron u kategoriji najboljeg redatelja.

U kategoriji najbolje komedije ili glazbenog filma kandidirani su Babylon, The Banshees of Inisherin, Everything Everywhere All at Once, Glass Onion: A Knives Out Mystery i Triangle of Sadness. U konkurenciji dramskih serija nominacije su zaslužile serije Better Call Saul, Kruna, Kuća zmajeva, Ozark i Severance, dok su najbolje komedije Abbott Elementary, The Bear, Hacks, Only Murders in the Building i Wednesday.

Zvijezda Fabelmanovih Michelle Williams predvodi nominirane glumice u drami, a konkurentice su joj, među ostalima, Cate Blanchett (Tár) i Olivia Colman (Empire of Light). Za najbolje glumce u dramskom filmu nominirani su Austin Butler (Elvis), Brendan Fraser (The Whale), Hugh Jackman (The Son), Bill Nighy (Living) i Jeremy Pope (The Inspection).

2021. nije bilo TV prijenosa

Globusi su poznati kao blještava ceremonija kojom dominira konzumiranje velike količine alkohola i njome započinje sezona dodjela nagrada u Hollywoodu te služi kao svojevrstan signal nominiranima i pobjednicima u utrci za najprestižniju holivudsku nagradu – Oscar.

No zbog kontroverzi koje su obilježile dodjelu Zlatnih globusa 2021., svečanost je ostala bez TV prijenosa, a pobjednici su proglašeni putem društvenih mreža i na internetskoj stranici Zlatnog globusa.  O tomu je odluku donijela Udruga holivudskih stranih novinara, grupa koja dodjeljuje Globuse i objavljuje nominacije.

Istraga Los Angeles Timesa iz 2021. otkrila je, između ostalog, da organizacija nema crnačkih članova. Tom Cruise je u znak protesta vratio svoje statue, a televizijska kuća NBC odustala je od televizijskog prijenosa 2022. No, mreža u vlasništvu Comcasta pristala je ponovo emitirati ceremoniju u siječnju 2023. nakon što je organizacija provela reforme. Ceremonija će se održati 10. siječnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...