Papa Franjo čestitao Božič: “Sjetite se siromašne i ratom izmorene djece.”

Papa Franjo je u subotu na Badnjak, aludirajući na rat u Ukrajini i druge sukobe, poručio katolicima da su pohlepa i glad za moći toliko jaka da neki žele “čak i svoje susjede pojesti”. Na proslavi desetog Božića u svome pontifikatu, Franjo je vodio svečanu božićnu misu u bazilici svetog Petra.

Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, zbog bolesti koljena nije mogao dugo stajati, pa je misu umjesto njega na oltaru najveće kršćanske crkve služio kardinal. Sjedeći kraj oltara, Franjo se u propovijedi bavio temom pohlepe i konzumerizma, zamolivši ljude da gledaju dalje od trošenja novca koji je zasjenio slavlje i da misle na one koji pate zbog rata i siromaštva.

– Muškarci i žene na našemu svijetu zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede, braću i sestre, kazao je. – Koliko smo ratova već vidjeli! A gdje se sve, čak i danas, prema ljudskom dostojanstvu i slobodi odnosi s prijezirom! Otkad je Rusija u veljači napala svoga susjeda, Franjo je u gotovo svakom svom javnom istupu govorio protiv rata, najmanje dvaput tjedno, osuđujući, kako kaže, zvjerstva i ničime izazvanu agresiju. – U subotu navečer nije izrijekom spomenuo Ukrajinu.

– Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi, rekao je Papa, osudivši halapljivost za novcem, moći i užicima. Najviše od svega mislim na djecu koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda, istaknuo je spomenuvši i nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...