Petrol i Crodux zatvorili pumpe na sat vremena, objavili novo priopćenje

Petrol Grupa, u čijem su sastavu u Hrvatskoj Petrol i Crodux, danas je iz protesta zbog vladinih mjera zatvorila svoje benzinske pumpe na sat vremena.

Petrolove i Croduxove pumpe bile su zatvorene od 12 do 13 sati.

Radile su samo one na autocestama i pumpe za brodove.

Petrol je najavio i mogućnost da ta slovenska energetska kompanija podigne tužbu protiv Hrvatske zbog mjera koje je vlada RH donijela u cilju ograničavanja cijena goriva.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas se sastao s Upravom Petrola. Nakon toga je održao presicu, prenosi Index.

“Neugodno sam iznenađen takvim ponašanjem Petrola jer sam ja osobno komunicirao s Inom, a moji suradnici s Petrolom. Marža je u Hrvatskoj ista kao i u Sloveniji, međutim, oni bi htjeli marže oko 1 kune, sad su oko 75 lipa. Komunikacija gdje Petrol govori o tome da teško posluju, u prvih 9 mjeseci su ostvarili skoro 100 milijuna eura dobiti, što dokazuje da nisu baš u takvim problemima.

Petrol traži rješenja zbog neodržive regulacije cijena naftnih derivata, stoji u priopćenju koje prenosimo:

“Od 7. veljače 2022. godine, otkad su u Republici Hrvatski regulirane maloprodajne cijene naftnih derivata, tvrtka Petrol d.o.o. prisiljena je prodavati naftne derivate s negativnom maržom. Petrol d.o.o., kao dio grupe Petrol, u Hrvatskoj obuhvaća 202 benzinske postaje i više od 2.200 zaposlenika.

Šteta od regulacije cijena naftnih derivata Petrolu u Hrvatskoj za 2022. godinu iznosi 45.6 mio EUR i ako bi nastavili s istim modelom regulacije, šteta bih se popela na 68 mio EUR u 2023. godini, što znači ukupno 114 mio EUR.

Uprava Petrola je kontinuirano pozivala resorno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske, da izmijene nerazmjerne mjere (poslano je 12 dopisa Ministarstvu za gospodarstvo i održivi razvoj i Vladi RH te je održano pet sastanaka i današnji šesti sastanak s resornim ministrom).

Također je upozorila hrvatsku Vladu da nastavkom primjene postojeće uredbe više neće biti moguća daljnja opskrba hrvatskog tržišta naftnim derivatima od strane Petrol grupe. Unatoč brojnim aktivnostima usmjerenim na prekid nerazmjerne i neodržive regulative, rješenja do danas nisu pronađena.

S obzirom na neodrživu regulaciju cijena naftnih derivata i gospodarsku štetu nanesenu Petrol grupi u 2022. godini, Petrol grupa u Hrvatskoj primorana je poduzeti daljnje mjere zaštite svojih interesa.

Zbog toga smo jučer najavili zatvaranje naših benzinskih servisa u RH na jedan sat, te smo slijedom toga pozvani od strane ministra na sastanak u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Sastanak je održan jutros, te nam je od strane ministra komunicirana namjera povećanja regulirane marže s postojećih 0,65 kn/lit na 0,75 kn/litri”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...