Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa u utorak u HNK izvodi plesnu predstavu Orašar. Ulaz je besplatan.

Plesna predstava ORAŠAR na glazbu P.I.Čajkovskog na programu je 20.12.2022. od 19 sati u HNK
Zadar. Izvode ju učenici i nastavnici Plesnog odjela Glazbene škole „Blagoje Bersa“ iz Zadra i područnog odjela Preko te nastavnici na tom odjelu. Posebno najavljujemo sudionice Vlastu Marotti Hrašćanec i Sanju Petrovski koje su u mirovini. Učenici i kolege nastavnici opraštaju se ovom predstavom s njima uz osjećaj trajne zahvalnosti. Upravo zajednička kreativna igra povezivala ih je godinama i s velikim zadovoljstvom zajednički su oblikovali i ovu predstavu te pružili učenicima, kojima se uvijek teško oprostiti od svojih nastavnika i mentora, ideju mogućih daljnjih suradnji.

Plesni odjel oblikovao je Orašara dramaturškim skraćenjima u glazbi ove globalno popularne baletne partiture P.I.Čajkovskog, primjereno učenicima osnovne i srednje škole suvremenog plesa te osnovne škole klasičnog baleta. Koreografiju je svojim rukopisom oblikovao i povezao Darko Brkljačić, bivši dugogodišnji (od 1980.- 1997.) plesač Baleta HNK Zagreb, dragovoljac domovinskog rata, nagrađivani koreograf i stručni nastavnik klasičnog baleta u programu suvremenog plesa u našoj školi u Zadru. U predstavi također pleše ulogu Drosselmayer-a. Njegova pomoćnica u nekim brojevima (Pahuljice, Valcer cvijeća, kineskkom i arapskom plesu) nova je nastavnica klasičnog baleta, pripravnica na mjestu Sanje Petrovski, balerina s diplomom škole za klasični balet u Zagrebu, koregrafkinja te autorica i plesnih predstava suvremenog izraza, Vanesa Imrović, koja se suradnjom u nastanku Orašara prvi put predstavlja roditeljima i zadarskoj publici, a plesati će sa svojim učenicama u sceni valcera snježnih pahulja.

Nastavnici i koreografi –suradnici koji su učenicima pomogli u uvježbavanju kao i osmišljavanju svojih plesnih zadataka, a sudjeluju u prvoj slici i kao plesači su: Lucija Mikas, Bernarda Klarin, Patricija Gospić te nova nastavnica anatomije u srednjoj školi suvremenog plesa Stella Rončević prof.kineziologije i bivša učenica GŠ“B.Bersa“. Radu na predstavi pomogli su i korepetitori na našem odjelu, profesorice klavira Marijana Jakuš i Zrinka Tomašić.

Nastavnik Nebojša Lakić, profesor glazbene kulture, koji predaje i korepetira predmete – ritmika i  glazba u osnovnoj školi suvremenog plesa, solfeggio u osnovnoj školi klasičnog baleta te glazbenu kulturu u srednjoj školi suvremenog plesa, i u ovoj predstavi montirao je glazbu da zvuči kao cjelovita podloga za našeg Orašara.. Režiju i organizaciju cijelog procesa nastanka predstave, kao i dramaturško oblikovanje te sudjelovanje u koreografskom procesu preuzela je nastavnica Jasna Frankić Brkljačić koja predaje u srednjoj školi suvremenog plesa predmete: suvremeni ples-Laban, ritmika, osnove koreografske kompozicije, metodika suvremenog plesa, osnove narodnih plesova RH te povijest plesa. Učenici, prvi put nisu podijeljeni po razredima u kojima bi oblikovali zadane koreografije već su izabrani pojedinačno za uloge, veće ili manje, u Orašaru. Na taj način povezali smo sve učenike u zajedničkom stvaranju direktno na zajedničkim probama. To je predstavljalo znatan napor i za njih i za roditelje pošto se nastava neometano odvijala uz probe. Posebno zahvaljujemo roditeljima na suradnji i razumijevanju. Pogotovo otočanima čija djeca pohađaju nastavu u područnom odjelu GŠ u Preku.

Glavnu ulogu Klare pleše učenica drugog razreda srednje škole, Ella Bratuševac /razrednica
J.F.Brkljačić/ putnica iz Sukošana, a uz nju je Nikola Mikulić, hospitant u četvrtom razredu osnovne škole suvremenog plesa /nastavnica L. Mikas/, kao pratioc kroz priču, Orašar/princ. Klarinog brata igra Ivan Šantek učenik 3. raz. OŠ suvremenog plesa /nastavnica B.Klarin/. Orašar će se u Klarinom snu boriti s Kraljem miševa kojeg pleše Galla Soldan, učenica 2. srednj i putnica iz Ugljana. Uz nastavnike koji plešu roditelje i goste u prvoj slici- Večer uoči Božića, uloge gostiju preuzele su i učenice 4.razreda SŠ suvremenog plesa, Antonela Gobin, također putnica iz Kali te Lucija Jurjević. Uloge sobarica izvode Nina Ivanov, putnica iz Kali te Sara Fuštin iz 2. razreda SŠ., koja će se u plesnoj suiti pojaviti i u španjolskom plesu. Djecu koja dolaze u goste igraju učenice osnovne škole suvremenog plesa. Drosselmayer (D.Brkljačić)- stric i pomalo mađioničar, na proslavu će uz drvenog Orašara za Klaru, donijeti i tri lutke koje će „čarolijom“ odplesati – Lora Kujundžić, Doris Cortesi Šarunić i Zara Kadija, iz 2. odnosno 4. razreda SŠ suvremenog plesa.

U noćnoj sceni sna miševi napadaju Klaru, lutak Orašar „oživi“ i uz pomoć svojih vojnika pobjedi
miševe i njihovog Kralja te spasi Klaru. Miševe i vojnike igraju učenice osnovne škole i suvremenog i klasičnog plesa. Zalutali u snu Klara i Orašar nađu se u tamnoj šumi, zima je i snijeg pada. Dolazak snježne kraljice /V.Imrović/ i njene male vile / Leni Rančić iz Preka/ spasit će ih lutanja i pokazati put kroz šumu do čarobnog dvorca igračaka i poklona. U slici poklona, lutke koje je Klara, sada kao „princeza u pratnji princa“, dobila na dar plešu karakterne plesove: Mia Nina Valković kao „španjolka“, uz još šest učenica 2. razreda SŠ –Anica Burela, Magdalena Višić, Sara Fuštin, Tina Jurjević, Vanja Rendulić i India Savić; Mia Šare, maturantica, kao „arapkinja“ uz četiri učenice iz osnovne i srednje škole suvremenog plesa – Nea Smrkinić, Lora Kujundžić, Mila Dragović i Nika Grancarić; Doris Cortesi Šarunić /2 SŠ/ kao „kineskinja“, uz Lanu Mandić i Leonu Vrkić; Zara Kadija, maturantica, kao „ukrajinka“ pleše solo; Anđela Matulić, maturantica, kao „švicarka“ uz bombončiće, praline i mirliton štapiće koje plešu učenici osnovne škole suvremenog plesa, te posljednji poklon za Klaru- Nina Pavić i Lucija Ristić, maturantice, u „turskom“ plesu u kojem se Lucija pojavljuje kao Mama Žigonja sa svoje četvero dječice koje plešu učenice 3. r.OŠ iz Preka /B.Klarin/. U posljednjem plesu sudjeluju i maturantice Marija Milia Papić i Tara Kokić. Veliki Valcer cvijeća kao posljednja slika u našoj režiji ujedno je i ples pomirenja, ljubavi i zahvalnosti.

Na kraju, veliki posao oko kostima i rekvizite ne bi mogli producirati bez pomoći pa zato
zahvaljujemo: Goranu Kneževiću i njegovom ansamblu dječjeg folklora Ententini i udruzi Ehno, na posudbi prekrasnih kostima za učenike u prvoj slici, Jasminki Neufeld Imrović i Plesnom studiju Dubrava iz Zagreba/Plesni solisti/ na posudbi kostima i rekvizita, Katarini Horvatović i HKUD Željezničar iz Zagreba, Kazalištu lutaka Zadar na rekviziti i izradi tri kostima, posebno krojačici Nataši Perović, Zadarskom plesnom ansamblu i Sanji Petrovski koja je posudila krasne kostime kreatorice Marije Šarić Ban, Željki Vitlov i udruzi Zadarske mažoretkinje koji su obukli naše vojnike. Također zahvaljujemo Jasni i Darku za znatna sredstva i vrijeme uloženih u nabavku, dostavu i izradu rekvizita i kostima. Posebno hvala krojačici Mariji Jerkić, te bivšoj maturantici Luzariji Malta na pomoći oko izrade slajdova. Hvala Medicinskoj školi u Zadru na suradnji te najveća zahvala Glazbenoj školi i ravnateljici Branki Višić Karavida i Zadarskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...