Plesni odjel Glazbene škole “Blagoje Bersa“ Zadar poziva na predstavu Orašar

Plesna predstava ORAŠAR  na glazbu P. I. Čajkovskog na programu je 20. 12. 2022. od 19 sati u HNK Zadar.

Izvode ju učenici i nastavnici Plesnog odjela Glazbene škole „Blagoje Bersa“ iz Zadra i Područnog odjela Preko. Posebno najavljujemo sudionice Vlastu Marotti Hrašćanec i Sanju Petrovski koje su u mirovini. Učenici i kolege nastavnici opraštaju se ovom predstavom s njima uz osjećaj trajne zahvalnosti. Upravo zajednička kreativna igra povezivala ih je godinama i s velikim zadovoljstvom zajednički su oblikovali i ovu predstavu te pružili učenicima, kojima se uvijek teško oprostiti od svojih nastavnika i mentora, ideju mogućih daljnjih suradnji.

Plesni odjel oblikovao je Orašara dramaturškim skraćenjima u glazbi ove globalno popularne baletne partiture P. I. Čajkovskog, primjereno učenicima osnovne i srednje škole suvremenog plesa te osnovne škole klasičnog baleta.

Koreografiju je svojim rukopisom oblikovao i povezao Darko Brkljačić, bivši dugogodišnji (od 1980. – 1997.) plesač Baleta HNK Zagreb, nagrađivani koreograf i nastavnik klasičnog baleta u našoj školi u Zadru. U predstavi također pleše ulogu Drosselmayera. Njegova pomoćnica u nekim brojevima (Pahuljice, Valcer cvijeća, kineskom i arapskom plesu) nova je nastavnica klasičnog baleta balerina s diplomom škole za klasični balet u Zagrebu  Vanesa Imrović koja će plesati sa svojim učenicama u sceni valcera snježnih pahulja.

Nastavnici i koreografi suradnici koji su učenicima pomogli u uvježbavanju, kao i osmišljavanju svojih plesnih zadataka, a sudjeluju u prvoj slici i kao plesači su: Lucija Mikas, Bernarda Klarin, Patricija Gospić te Stella Rončević, prof. kineziologije i bivša učenica plesa u našoj osnovnoj školi. Radu na predstavi pomogli su i korepetitori na našem odjelu profesorice klavira Marijana Jakuš i Zrinka Tomašić.

Nastavnik Nebojša Lakić, prof. glazbene kulture, u ovoj predstavi montirao je glazbenu cjelinu koja je podloga našega Orašara.

Režiju i organizaciju cijelog procesa nastanka predstave, kao i dramaturško oblikovanje te sudjelovanje u koreografskom procesu, preuzela je nastavnica Jasna Frankić Brkljačić.

Bivša učenica i maturantica srednje škole suvremenog plesa Luzarija Malta, ujedno je maturirala na smjeru scenografije u srednjoj umjetničkoj školi u Zadru, te je pozvana da kao scenograf sudjeluje i pomogne u realizaciji Orašara. Odazvala se i jako smo joj zahvalni.

Učenici prvi put nisu podijeljeni po razredima u kojima bi oblikovali zadane koreografije već su izabrani pojedinačno za uloge, veće ili manje, u Orašaru. Na taj način povezali smo sve učenike u zajedničkom stvaranju izravno na zajedničkim probama, a što je predstavljalo znatan napor i za njih i za roditelje s obzirom da se nastava neometano odvijala uz probe. Posebno zahvaljujemo roditeljima na suradnji i razumijevanju.

Glavnu ulogu Klare pleše učenica drugog razreda srednje škole Ella Bratuševac  a uz nju je Nikola Mikulić, kao pratitelj kroz priču, Orašar/princ. Klarinog brata igra Ivan Šantek .Orašar će se u Klarinom snu boriti s Kraljem miševa kojega pleše Galla  Soldan. Uz nastavnike koji plešu roditelje i goste u prvoj slici – Večer uoči Božića, uloge gostiju preuzele su i učenice 4. razreda SŠ suvremenog plesa Antonela Gobin i Lucija Jurjević. Uloge sobarica izvode Nina Ivanov i Sara Fuštin koja će se u plesnoj suiti pojaviti i u španjolskom plesu. Djecu koja dolaze u goste igraju učenice osnovne škole suvremenog plesa. Drosselmayer, Klarin stric i pomalo mađioničar na proslavu će, uz drvenog Orašara za Klaru, donijeti i  tri lutke koje će „čarolijom“ zaplesati. Izvode ih Lora Kujundžić, Doris Cortesi Šarunić i Zara Kadija.

U noćnoj sceni sna miševi napadaju Klaru, lutak Orašar „oživi“ i uz pomoć svojih vojnika pobjedi miševe i njihovog Kralja te spasi Klaru. Zalutali u snu Klara i Orašar nađu se u tamnoj šumi, zima je i snijeg pada. Dolazak snježne kraljice /Vanesa Imrović/ i njene male vile /Leni Rančić/ spasit će ih lutanja i pokazati put kroz šumu do čarobnog dvorca igračaka i darova. U slici darova lutke, koje je Klara, sada kao „princeza u pratnji princa“, dobila na dar, plešu karakterne plesove: Mia Nina Valković kao „Španjolka“ te još šest učenica 2. razreda SŠ –Anica Burela, Magdalena Višić, Sara Fuštin, Tina Jurjević, Vanja Rendulić i India Savić; Mia Šare, maturantica, kao „arapkinja“ uz četiri učenice iz osnovne i srednje škole suvremenog plesa – Neu Smrkinić, Loru Kujundžić, Milu Dragović i Niku Grancarić; Doris Cortesi Šarunić /2 SŠ/ kao „Kineskinja“, uz Lanu Mandić i Leonu Vrkić; Zara Kadija, maturantica, kao „Ukrajinka“ pleše solo; Anđela Matulić, maturantica, „Švicarka“ uz bombončiće, praline i mirliton štapiće koje plešu učenici osnovne škole suvremenog plesa,  te posljednji dar za Klaru – Nina Pavić i Lucija Ristić, maturantice, u „turskom“ plesu u kojem se Lucija pojavljuje kao Mama Žigonja sa svoje četvero dječice koje plešu učenice 3. r. OŠ iz Preka. U posljednjem plesu sudjeluju i maturantice Marija Milia Papić i Tara Kokić. Veliki Valcer cvijeća kao posljednja slika u našoj režiji ujedno je i ples pomirenja, ljubavi i zahvalnosti.

Na kraju, veliki posao oko kostima i rekvizita ne bismo mogli producirati bez pomoći pa zato zahvaljujemo: Goranu Kneževiću i njegovom ansamblu dječjeg folklora Ententini i udruzi Ehno, na posudbi prekrasnih kostima za učenike u prvoj slici, Jasminki Neufeld Imrović i Plesnom studiju Dubrava iz Zagreba/Plesni solisti/ na posudbi kostima i rekvizita, Katarini Horvatović i HKUD-u Željezničar iz Zagreba, Kazalištu lutaka Zadar.

Također zahvaljujemo Jasni i Darku za znatna sredstva i vrijeme uloženih u nabavku, dostavu i izradu rekvizita i kostima. Posebno hvala krojačici Marijani te bivšim maturanticama Luciji Marić te Ivi Mariji Buterin na pomoći oko šminke i garderobe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...