Policija ispituje građane: Koja vam korupcija najviše smeta?

U prostorijama PU osječko-baranjske održana je konferenciju za medije, organizirana sa ciljem najave  početka provođenja istraživanja o korupciji u društvu pod nazivom “Svjesnost građana o korupciji”.

Naime, Policijska uprava osječko-baranjska u suradnji s Ravnateljstvom policije započinje provođenje istraživanja u suradnji s Pravnim fakultetom iz Osijeka.

Na konferenciji su izlagali Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije pri Ravnateljstvu policije, profesor Ante Novokmet, prodekan Pravnog fakulteta Osijek, Robert Škorvaga, voditelj Poslova prevencije PU osječko-baranjske, profesorica Saša Došen s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i studentica Ana Paskvali s prve godine Akademije.

Ovo istraživanje temeljeno na znanstvenoj osnovi bit će konkretna podloga za kreiranje paketa preventivnih mjera sa ciljem senzibilizacije građana o važnosti prijavljivanja korupcije. Partner u projektu je Pravni fakultet Osijek, koji je pružio veliku znanstvenu podršku, kao i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku koja će kroz kreativno istraživanje biti podrška u vizualnom identitetu samog projekta te omogućiti veću dostupnost i vidljivost.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se od 2003. godine, kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje. Ove godine obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u cijelom Svijetu odvija se pod sloganom: Ujedinimo Svijet protiv korupcije.

Republika Hrvatska potpisnica je Konvencije ujedinjenih naroda protiv korupcije kao i potpisnica brojnih obvezujućih EU dokumenata, a na temelju kojih je izrađena nova Strategija sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine. Glavne okosnice ove Strategije odnose na jačanje institucionalnog i normativnog okvira za borbu protiv korupcije, jačanje transparentnosti i otvorenosti rada tijela javne vlasti jačanje sustava integriteta i upravljanja sukobom interesa te podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije, nužnosti prijavljivanja nepravilnosti i jačanja transparentnosti.

Upravo u duhu obveza propisanih u Strategiji, koje se odnose na podizanje javne svijesti o štetnosti korupcije i važnosti njezinog prijavljivanja, danas su povodom Međunarodnog dana prezentirane aktivnosti koje se odnose na jačanje svijesti građana o štetnosti korupcije.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...