Prijatelji životinja ukazali ministru Božinoviću na problem protuzakonite uporabe petardi

Uz podršku velike većine građana, početkom prošle godine stupila je na snagu potpuna zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3. Iako ta zakonska regulacija itekako pokazuje rezultate, i dalje je prisutan problem protuzakonite uporabe zabranjene vrste pirotehnike. Zbog toga je, smatraju Prijatelji životinja, potrebna dodatna kontrola uporabe i prodaje.

Kako bi ukazali na taj problem, koji je ove godine započeo ranije zbog aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu, obratili su se ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Apelirali su na Ministarstvo da policija tijekom trajanja Prvenstva, kao i tijekom cijelog prosinca i početkom siječnja, pojača kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika, na način da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Podsjećaju, uporaba petardi potpuno je zabranjena tijekom cijele godine uključujući povode kao što su sportska natjecanja i gradske ili nacionalne proslave.

– S obzirom na to da se zna kada se održavaju određene utakmice, također bi pomogla prethodna medijska upozorenja policije kako bi se proslave sportskih uspjeha odvijale bez korištenja ilegalnih pirotehničkih sredstava. – navode iz Udruge.

Osvrnuli su se i na činjenicu da se ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3, poput raketa i vatrometa, ne smije koristiti prije 27. prosinca. Svi mogu prijaviti one koji koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji u bilo kojem razdoblju koriste zabranjene petarde i redenike.

Smatraju da je važno i pojačano kontrolirati trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva jer su krajem 2021. kršile zakonske odredbe. Od 15. prosinca započinje se s prodajom pirotehnike, iako tada još nije dopuštena i uporaba. Stoga su Prijatelji životinja predlagali da se početak prodaje pomakne na 27. prosinca, a uporaba na 31. prosinca. Pohvalno je da sve više trgovačkih lanaca odlučuje ne prodavati nikakvu pirotehniku kao doprinos očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti životinja od neželjenih posljedica i smanjenju zagađenja okoliša.

Pirotehnika je iznimno opasna. Osim što uznemirava starije i bolesne ljude te kućne ljubimce i njihove skrbnike, svake godine broje se stravični gubici ljudskih prstiju, šaka i očiju, dok životinje smrtno stradaju od srčanih udara ili u prometu zbog bježanja. Otpad koji stvaraju pirotehnička sredstva zagađuje tlo, vodu i zrak.

– Odlično je što su petarde i redenici potpuno zabranjeni, a ovim putem molimo da se ova izvrsna zakonska odredba i provodi. Razumijemo da policija ima puno drugih obaveza, no smatramo da se treba i može naći rješenje. To će sigurno osigurati ne samo bolju provedbu Zakona nego i više mira i sigurnosti ljudima i životinjama te smanjiti broj ozljeda od petardi. – zaključuju iz Prijatelja životinja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...