Problemi ugostitelja pred novu sezonu; Zapošljavamo 11 tisuća naših radnika, uvezeno je čak tri puta više

Ovogodišnja sezona je završila, međutim, ugostitelji su već okrenuti idućoj u kojoj bi se, kažu, mogli suočiti s problemima. Traže se rješenja kako izaći na kraj s visokim cijenama energenata i nedostatkom radne snage.

– Preko 18 milijuna dolazaka, više od 104 milijuna noćenja; međutim, ono što je još važnije, a to su oni financijski pokazatelji. Prema prvim pokazateljima iz sustava fiskalizacije u segmentnu turizma i ugostiteljstva, čak je za 36 posto više fiskaliziranih računa – rekla je Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

Prema turističkim pokazateljima, Hrvatska je 6. najuspješnija destinacija u svijetu. Ipak, pogled na iduću godinu itekako zabrinjava.

– Što nam sljedeće godine jeste problem, ne samo što ste spomenuli, to što će biti velika cijena energetskih derivata, također imat ćemo problem nedostatka turističkih radnika – ističe Nedim Jašić, iz Svjetske turističke organizacije. Dodaje da će Europa sljedeće godine imati taj dvostruki izazov.

Turizam traži velika zapošljavanja.

– Ove turističke sezone zaposleno je više od 11 tisuća naših nezaposlenih radnika – kaže Ruža Hrga, pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za HRT.

A kako bi se sezona mogla odraditi, moralo je biti uvezeno čak tri puta više radnika.

– Trideset tisuća je za potrebe ugostiteljstva, dok je 38 tisuća za potrebe graditeljstva – dodaje Hrga.

Uz sada već redovite probleme s radnom snagom, ugostitelje, kao i većinu drugih, zabrinjavaju cijene energenata.

Osim produljenja mjera, ugostitelji od Vlade traže porezne olakšice, kako bi se barem malo primaknuli konkurentima s Mediterana.

– Ne samo na Mediteranu, moramo naglasiti da je porezna opterećnost hrvatskog ugostiteljskog i turističkog sekotora jedna od najvećih u svijetu. Pa ako uračunamo 25 posto plus onog lokalnog 3 posto poreza na potrošnju, možemo doći do 28 posto poreznog opterećenja za taj sektor – rekao je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Iduća godina počinje uvođenjem eura. Hoće li to biti plus ili minus za hrvatski turizam, brzo će se pokazati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...