Prosvjed točno u 12 u Zagrebu: “Novi zakon je sramota, civilizacijsko dno”

Danas će se na Trgu sv. Marka održati prosvjed osoba s invaliditetom i roditelja djece s poteškoćama u razvoju.

Razlog je nacrt Zakona o osobnoj asistenciji koji je trenutno u javnoj raspravi. Prosvjed organizira Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena.

Početak prosvjeda je u 12:00 sati, a održava se na Markovom trgu u Zagrebu, piše Index.

Prosvjed podrške će se u isto vrijeme održati na splitskoj Rivi, navodi se na Facebook stranici udruge Vjeruj i djeluj. Podsjetimo, u tijeku je e-savjetovanje za novi prijedlog nacrta zakona o osobnoj asistenciji. Prema prijedlogu, djeca čiji roditelji imaju status njegovatelja bi mogli izgubiti prava na asistenta.

Sudionici današnjeg prosvjeda u Zagrebu i Splitu traže donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, donošenje Zakona o osobnoj asistenciji i žurno osiguranje pomoći i podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju.

Zakon o osobnoj asistenciji trebao bi na snagu stupiti sredinom 2023. godine. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da će prijedlogom Zakona o osobnoj asistenciji od 1. srpnja sljedeće godine 9000 ljudi dobiti osobne asistente, što je ocijenio epohalnim korakom po pitanju prava osoba s invaliditetom.

Po njegovim riječima, prijedlogom Zakona o osobnoj asistenciji želi se ispraviti preniska cijena rada osobnih asistenata što je, kako je rekao, glavni prigovor svih koji su bili u radnoj skupini te također povećati broj korisnika na 13.100.

Predsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar o zakonu je govorila za Index. “Doveli su do tihe eutanazije osoba s invaliditetom. Ova država se ne smije zvati socijalnom, a vladajući se očito ne žele brinuti o najnemoćnijima u društvu”, rekla je za Index Rešetar dodavši kako je zakon nehumano i civilizacijsko dno, a ne epohalni iskorak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...