Protekla godina Zadarskom plesnom ansamblu donijela Nagradu grada Zadra, izvedene tri premijere, organizirana dva festivala…

Zadarski plesni ansambl je nakon trideset i jednu godinu umjetničkog djelovanja ove godine dobio Nagradu grada Zadra.

Njegove osnivačice, Sanja Petrovski dobila je prije tri godine istoimenu nagradu, dok je Nives Šimatović Predovan dobitnica Grba grada Zadra.

Ovaj nadasve popularan i znamenit Ansambl kroz niz godina uspješnog djelovanja, proširio je svoje djelovanje na brojne segmente artističkih moduliranja kulture ne samo u plesnom svijetu već i u području suvremenog kazališta.

Na kraju svake godine pa tako i ove, nabrajaju se i analiziraju postojeći rezultati i prave planovi za nadolazeće projekte. U ovoj godini isproducirane su i izvedene tri premijere profesionalnih plesnih predstava autorica Matee Bilosnić i Nataše Kusture, Josipe Štulić i Sanja Petrovski što ovaj Ansambl čini vodećim u segmentu profesionalizacije i decentralizacije plesne scene ne samo u Dalmaciji, već i u cijeloj Hrvatskoj. Također su podržane i repertoarne izvedbe (Bolero, Klown, Opera Mediteranea) te gostovanja Ansambla po cijeloj Hrvatskoj (Zagreb, Novalja, Hvar, Split, Rijeka…) ali i svijetu (Slovenija, Argentina).

Plesna sezona započela je svoje treće izdanje i Zadranima pružila mogućnost gledanja plesnih predstava različitih umjetničkih estetika od modernog baleta do suvremenog plesa, te ugostila renomirane ansamble iz Zagreba, Rijeke, Splita, i kazališta (HNK Ivan Zajc iz Rijeke i HNK Split). U skolopu plesne sezone osim vrhunskim profesionalnim plesnim umjetnicima dana je prilika i mlađim plesačima te studentima: Plesnom odsjeku ADU iz Zgreba te Studiju neverbalnog kazališta iz Osijeka. Svim ovim projektima vrši se snažan utjecaj na razvoj kazališne i plesne publike, u čemu Zadar prednjači pred drugim gradovima.

Zadarski plesni ansambl je organizator i producent dvaju festivala: nadaleko poznatog festivala Monoplay prepoznatog po svojoj originalnoj i jedinstvenoj formi koji u svojoj strukturi osim plesnih solo izvedbi oganizira izložbe, koncerate, predavanja, promocije časopisa i publicistike vezane uz plesnu umjetnost te projekcije plesnih filmova; i festivala Večer plesne minijature gdje se oko kraćih plesnih formi okuplja zadarska plesna scena sa svom svojom raznolikošću, a ugošćuju se i  predstave iz Hrvatske manjih formata. Svjetski dan plesa ovaj Ansambl obilježava od prvih proslava prije više od dvadeset godina plesnim događanjima na svim vanjskim prostorima Zadra kada grad postaje jedna velika otvorena pozornica.

Plesna čestitka i Večeras plešemo dva su naslova koja nose produkcije održavane za Božić i kraj školske godine, a u njima učestvuju uz odrasle, zrele plesačke snage Ansambla, i predškolci, školarci, srednjoškolci i odrasli. Prva Plesna čestitka izvedena je ratne 1992. godine u današnjem Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...