Provjerili smo ponudu i cijene božićnih drvaca u Zadru: “Jele dolaze iz Danske, malo su poskupile. Najjeftinije su smrekice za 100 kuna po metru”

Božićno drvce najpoznatija je i najpopularnija tradicija koju povezujemo s proslavom Božića. Dom u blagdansko doba ne možemo zamisliti bez opojnog mirisa bora, jele ili smreke koje u sklopu božićne svečanosti ukrašavamo lampicama i ukrasima.

Podivljale cijene djelomice su nam ukrale i ovo zadovoljstvo. Zbog inflacije više plaćamo hranu, piće, poklone, sada i ovaj simbol Božića.

Kakva je ponuda u Zadru, provjerili smo na prodajnom mjestu kod City Galerije.

Ugođaj je romantičan. Šetnja među gorostasnim, zimzelenim stablima nakratko nas odvodi u svijet Djeda Božićnjaka, vila, vilenjaka i patuljaka.

Iz čarolije mašte budi nas priča o kupovnoj moći, povećanju cijena, stezanju remenja.

Jela je 180 kuna metar, silver 130 i smrekice 100 kuna. Imamo i pitare, oni su 200 kuna po komadu. Skuplje je nego lani, ali malo. Nije riječ o 30-postotnom poskupljenju kako se najavljivalo, priča nam prodavač.

Interes kupaca izostaje. Drastična poskupljenja prisilila su nas na promjenu potrošačkih navika. Čini se kako se dio građana odrekao i kupnje neprepoznatljivog obilježja najsvetijeg blagdana.

Prodaja nije sjajna. U odnosu na lani, puno slabije se kupuje. U trgovačkim centrima cijene jesu nešto malo jeftinije, ali to je druga, niža klasa drvaca, kaže nam prodavač.

Ne možemo se ne dotaknuti i priče o gospodarskoj politici, točnije ovisnosti domaće potrošnje o uvozu. Iako su dijelovi Hrvatske idealni za uzgoj, tlo je plodno, a klima optimalna, dio drvaca stiže sa sjevera Europe.

Jele dolaze iz Danske, silver i smreke su iz Požege, kaže nam prodavač.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...