Senzo GYM ove srijede otvara svoja vrata u Zadru! Vrlo zanimljiva aktivnost za bebe i njihove roditelje, pročitajte o čemu se radi

Babysteps program, autorski koncept Ivane Štedul, poznatije pod profilom @senzoGYM na instagramu uskoro dolazi u Zadar. Riječ je o programu koji je nastao kao produkt dugogodišnjeg rada Štedul s djecom s motoričkim, senzoričkim i kognitivnim poteškoćama u Hrvatskoj i inozemstvu. Primijetivši kako određeni segmenti terapijskih postupaka pomažu djeci s motoričkim, senzoričkim i kognitivnim poteškoćama u svladavanju senzo-motoričkih vještina, zanimalo ju je može li kombinacija određenih razvojnih aktivnosti dovesti do bržeg razvoja vještina i kod djece s urednom fiziološkom krivuljom razvoja. Spajajući znanja iz neuroanatomije i biomehanike pokreta stvorila je Babysteps senzo-motoričke radionice za bebe, koje se od 2013. godine redovito provode u Karlovcu, a od veljače 2017. godine i u Zagrebu.

Razvojne aktivnosti namijenjene su svim bebama, kako bebama sa senzo-motoričkim poteškoćama, tako i bebama s  urednim senzo-motoričkim razvojem. Zadarsku Babysteps podružnicu otvara Katarina Mićanović, koja kaže kako je prije godinu dana pohađala mentorski program s(p)retno dijete.

-Cilj Mentorskog programa spretno dijete je podučiti stručnjake specifičnim principima rada s bebama i djecom te postaviti temelje uspješnom kreiranju edukacija za roditelje. Kad sam prošla selekcijski postupak za ulazak u program sreći nije bilo kraja jer sam osjetila njezinu energiju prema prenošenju znanja o ranom razvoju, objašnjava Mićanović, dodajući kako je upravo osobna situacija povezala s navedenim programom.

-Kao majka djeteta s određenim teškoćama uvjetovanim rascjepom usne, mekog i tvrdog nepca te novorođenačke sepsa koju je dobio nakon poroda i shodno tome boravio dva mjeseca u bolnici te imao dvije operacije na debelom crijevu htjela sam se obrazovati više na području ranog razvoja. Dobio je dijagnozu hipotonusa s dva mjeseca na kojoj smo trebali raditi kako bi se motorički razvoj odvijao pravilno, priča nam voditeljica zadarske podružnice. Kako dalje objašnjava, motoričke izazove koje je imala sa svojim djetetom nakon boravka u bolnici doveli su je do Ivane koja je sa svojim timom radila na motoričkom razvoju njezinog djeteta.

-Oduševio me individualni pristup svakom roditelju, podrška i razumijevanje. Kroz konkretne vježbe i razvojne aktivnosti moj sin je ubrzo dostigao svoje vršnjake. Na čuđenje cijelog tima liječnika i naše pedijatrice dijagnoza hipotonusa je “nestala” i slavili smo jer smo prekrižili jednu dijagnozu, navodi naša sugovornica, nastavljajući kako nakon iznimnih rezultata nisu posustajali, već su i dalje nastavili pohađati program, s obzirom na to da su zavoljeli aktivnosti koje se provode.

-Djetetovu spretnost i spremnost na motoričke izazove smo oblikovati do toga da strah u svladavanju prepreka ne postoji, postao je sigurniji u sebe i željan motoričkih aktivnosti od jutra do mraka. Trenutno smo u fazi gdje sam sebi slaže poligone po stanu i kreira zabavu,prepričava Mićanović.

Babysteps program je program poticanja ranog razvoja beba i djece koji za cilj ima poticanje senzo-motoričkih, kognitivnih, socijalnih i emocionalnih  vještina bebe kroz pomno odabrane razvojne aktivnosti koristeći postavke baby handlinga i stimulaciju svih sedam osjetila.

-Brinemo o onim najmanjima od najranije dobi kroz edukaciju roditelja jer smo svjesni koliko  je edukacija ključni element bilo da se radi o individualnom, bilo da se radi o grupnom pristupu. Bitno je naglasiti kako program nije samo za djecu koja imaju veće ili manje motoričke izazove već i za djecu urednog motoričkog razvoja. Babysteps program u Zadru službeno otvara svoja vrata 7.12.2022. na adresi Vladana Desnice 28 (Borik). Za sve one koji žele biti dio otvorenja prijavite se na e-mail [email protected], za kraj razgovora će voditeljica i osnivačica Zadarskog Babysteps programa. Više informacija možete pronaći i na Facebook stranici!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...