Sezonska epidemija gripe počela nešto ranije od uobičajenog: Epidemiolog pojasnio što možemo očekivati u idućim tjednima

‘Zadnjih tjedana raste broj oboljelih i od gripe i od drugih virusnih bolesti, poput respiratornog sincicijskog virusa, čak i od covida-19. Dolazimo sada u zimsku sezonu kada cirkuliraju svi ti virusi, a i respiratorne bakterije’, rekao je epidemiolog Bernard Kaić za Dnevnik Nove TV.

Broj oboljelih raste, a kada je riječ o gripi, rekao je da je prate ‘tjedno i zbirno’. ‘Prikupljamo prijave i gledamo iz laboratorija broj pozitivnih uzoraka. Dosad na temelju tjednih zbirnih prijava imamo nešto više od 700 prijava gripe, ali pola od toga je u zadnjem tjednu, tako da raste velikom brzinom iz tjedna u tjedan. Epidemijski prag je da deset posto uzoraka bude pozitivno, a mi smo to prešli prije dva tjedna, tako da je sezonska epidemija gripe počela nešto ranije nego uobičajeno, naime, uobičajeno dođe početkom siječnja’, pojasnio je Kaić.

Međutim nije neuobičajeno da je došla ranije, dodao je epidemiolog te podsjetio da je znala doći čak i ranije biti, ali nešto malo ranije nego prosjeka.

Rekao je za Dnevnik Nove TV da se u idućim danima može očekivati porast oboljelih od gripe, najvjerojatnije i od covida jer par tjedana raste broj oboljelih od koronavirusa, a čak i porast oboljelih od streptokokne angine. Kad je, pak, riječ o koronavirusu, Kaić navodi: ‘Sad imamo od 400 do 500 oboljelih, što je duplo više nego u studenom, ali daleko manje nego što smo imali u ljetnim mjesecima, i lagano raste tako da će još rasti tijekom zimskih mjeseci, ali ne vjerujem da će ikada dosegnuti kao u siječnju, kad ih je bilo oko 10.000’.

Ustvrdio je da je nošenje maski doprinijelo tome da je gripe ranije bilo puno manje nego inače, ali samo djelomično jer, kako je podsjetio Kaić, ‘Maske mogu štititi, ali onako kako ih većina nosi nije efikasno’. ‘Ako ih netko želi nositi i zaštititi se, smanjiti rizik, onda bi bilo dobro da ih nosi, ali tako da ih nosi stvarno pravilno’, zaključio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...