Stručnjak za hranu otkrio koliko ostaci od Božića mogu trajati. Manje nego što mislite

Jedna od značajki Božića je da mnogi naprave mnoštvo hrane i slastica koje se još nekoliko dana, po mogućnosti do Nove godine, provlače po kući. Naravno, ostaci hrane ne mogu trajati zauvijek, a pitanje je i nakon koliko su dana još uvijek sigurni za jesti.

Australski News, prenosi Novi list objavio je savjete stručnjaka za hranu koji je otkrio da trajanje slanih i slatkih namirnica koje su ostale nakon Božića, ovisi o načinu na koji su originalno bile servirane te o načinu na koji se skladište.

“Da izvučete maksimum od viška hrane, temperatura na dan posluživanja je vrlo važna. Namirnice treba poslužiti tako da one koje su bile servirane vruće ostanu vruće, a one koje su servirane hladne, ostanu hladne”, kaže dr. Yen Phan-Thien sa Sveučilišta Sydney.

Hranu koja nije održavana na dvije ekstremne temperature, naziva “opasnom zonom”.

“Hranu treba čuvati ili iznad 60 stupnjeva Celzijusa ili na -5. Sve ono između je tzv. ‘opasna zona’ jer je to temperatura koja pomaže razvoju mikrobakterija”, objašnjava.

Dodaje da je lijepo poslužiti mnoštvo hrane na Božić, ali da ako hrana stoji na stolu nekoliko sati, ne bi se trebala spremati za kasnije.

“Ako provede nekoliko sati na sobnoj temperaturi, razvit će određene patogene. Bolje je posluživati manje porcije i ostatak držati u hladnjaku te po potrebi nadopunjavati”, kaže Phan Thien.

Objašnjava i da čuvanje ovisi o hrani te da je obično sve sigurno za konzumaciju u naredna tri dana.

“Pečena purica je obično sigurna za konzumaciju ako je pravilno pečena jer visoka temperatura na kojoj se priprema ubija patogene.
No, ako ćete spremati ostatke za kasniju konzumaciju, važno je da ju čim prije stavite u hladnjak ili zamrzivač”, dodaje.

Hrana koja je stajala “vani” više od četiri sata, ne bi se više trebala konzumirati.

Hladnjaci mogu hranu učiniti svježom jedino ako je temperatura stalna. Ali kada se “nagura” mnoštvo hrane na police, ne može se pravilno hladiti.

Predlaže izbjegavanje stavljanja velikih količina hrane u posude. Također, prilikom skladištenja hrane u posude za hladnjak, potrebno je pričekati da se ona u potpunosti ohladi.

“Umjesto da kuhanu hranu ostavljate na tanjurima, poslužite je na ledu da traje duže”, savjetuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...