Sugovornik: “Samo u Alžiru i Zadru sam hodao po fekalijama. Odvodnja otvara šahtove da wc papir izađe”. Peronja: “Ne znamo za priključenje fekalnih voda na oborinske cjevovode”

Već duže vremena, svaki put kada padne jača kiša, stanovnici Uskoka imaju isti problem.

Sustav odvodnje otpadnih i oborinskih voda prepuni se, a kroz javni kanalizacijski šaht počinju navirati otpadne vode, uključujući fekalije.

Riječ je o Trpimirovoj ulici, preko puta brodskih vezova.

Tijekom jačih oborina ili ljeti, kada je pritisak na mrežu pojačan, puno je smrada, fekalija i otpada.

Rješenja ima i nema. Nadležni obećaju poboljšanje, ali kroz složen projekt aglomeracije koji na spornom području tek treba biti realiziran.

Za srž problema, pak, ne znaju.

Barem se tako da iščitati iz zadnjeg odgovora direktora Grge Peronje upućenog građanima vezanih ruku.

Upućeni smo u problem, te je u svrhu rješenja predviđeno prespajanje CP Park (kod teniskih igrališta) direktno na UPOV Borik (kod lunaparka), sve u sklopu projekta Aglomeracije. Dovršetkom izgradnje značajno će smanjiti protok cjevovodima u dijelu Obale kneza Trpimira (kod Rafaela). Nemamo informaciju o priključenju fekalnih voda na oborinske cjevovode. Ukoliko takvu informaciju imate, molimo da nas uputite gdje se to dogodilo, kako bismo mogli intervenirati, kazuje Peronja.

Da su unutar komunalnog društva itekako upoznati s kakvim nehigijenskim uvjetima se susreću stanovnici Uskoka, stoji u dijelu replike našeg sugovornika.

– Ne možete biti svi slijepi. Vaši djelatnici u kneza Trpimira otvaraju šahtove da wc papir izađe vani kod svake kiše. Sve se vidi, sve se zna!

Sada je zima i to je zapravo velika utjeha. Jer ljeti, držat ćemo civiliziranog i primjerenog rječnika, ovdje se hoda po materiji iz kanalizacijskoj sustava.

– Ljetna obuća ne štiti od zaraze. Sve češće hodam po fekalijama. Vidio sam i kanalizaciju koja izvire iz oborinskih šahtova i “samo” kanalizaciju iz “kanalizacijskih” šahtova na cesti. Nekad je bilo samo pri većoj kiši, pa onda po svakoj, a sada i kad je nema. Zar nije sramota prelaziti cestu hodajući po fekalnoj vodi? Zar mislite da je to normalno? Proputovao sam puno, jedino sam u Alžiru bio primoran hodati po fekalnim vodama i našem Zadru. Dijete od dvije godine ne zna razlikovati kanalizaciju od obične lokve. Ukoliko bi prošli sve “vrle” betonske kasabe napravljene u zadnjih 5-10 godina jamčim da će te naići na mnoštvo odvoda koji završavaju upravo u kanalizaciji, kazuje naš sugovornik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...