Sve popularniji oblik štednje: Hrvati se sve više okreću zlatu, ove godine kupili čak 5 tona

Potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom je porastu ponajviše zbog visokih stopa inflacije i nestabilnosti na tržištu.

Investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika sve je popularniji oblik štednje kojem se zadnjih godina okreće rastući broj ulagača i štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj.

Potražnja za žutim plemenitim metalom u velikom je porastu ponajviše zbog visokih stopa inflacije i nestabilnosti na tržištu, a godina koja se privodi svom kraju bila je posebno zanimljiva na tržištu zlata, piše Poslovni dnevnik.

Naime, burzovna cijena zlata izražena u eurima od početka 2022. godine do 19. prosinca narasla je za 5,2 posto, što je ovu godinu učinilo petom uzastopnom godinom u kojoj je cijena doživjela porast.

Rast cijene zlata ove godine dio je dužeg trenda, što potvrđuje činjenica da je u posljednjih 15 godina cijena zlata u eurima narasla u njih čak 12, dok prosječni godišnji rast u tom periodu iznosi oko 9,1 posto.

Koliko su zlata Hrvati kupili u 2022. godini, otkriva vlasnik Centra Zlata Saša Ivanović. “Procjenjujemo da je u Hrvatskoj u 2022. godini ukupno prodano između 4,5 i 5 tona investicijskog zlata u vrijednosti od oko dvije milijarde kuna.

To je porast od oko 120 posto u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje znatno manje od iznosa kojeg Hrvati još uvijek drže na bankovnim računima – više od 220 milijardi kuna”, kaže Ivanović.

Iako je cijena zlata u 2022. godini ukupno u porastu u odnosu na početak godine, taj rast nije bio ujednačen i najveći porast zabilježen je u ožujku, netom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Tada je cijena unce zlata dosegla visokih 1870 eura, što je bio skok od čak 16.6% u odnosu na početak godine. Cijena se nakon tog šoka stabilizirala na nešto nižoj razini od oko 1700 eura, što je i dalje više nego na početku godine.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...