Svečano obilježena 15. godišnjica Odjela za zdravstvene studije

U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru sinoć je svečano obilježena 15. godišnjica Odjela za zdravstvene studije. Osnivanjem prvog sveučilišnog odjela iz područja prirodnih i biomedicinskih znanosti, u prosincu 2007. godine nastavljena je bogata povijest zadarskog zdravstva, nakon prvog hospitala u Zadru IZ 559. godine, prve karantene, Medicinsko-kirurške škole iz 1806. godine, prve narkoze eterom u ovom dijelu Europe 1847. itd.

Studenti Odjela usmjeravaju se na stručno i znanstveno usavršavanje u području biomedicine i zdravstva, polja Sestrinstvo, stječu teorijske i praktične kompetencije kojima se osposobljavaju za samostalni rad u zdravstvenim ustanovama, na svim razinama. Dosad je obrazovano 15 generacija studenata, prvostupnika sestrinstva, te četiri generacije magistara sestrinstva, a sveukupno je studij završilo oko 560 studenata koji su i na nacionalnoj i na međunarodnoj razini kompetentni, prepoznatljivi i konkurentni visokoobrazovani kadar u organizaciji zdravstvene njege, promociji i očuvanju zdravlja, istaknula je u uvodnoj riječi pročelnica odjela doc. dr. sc. Nataša Skitarelić.

– Na tržištu rada je kroničan nedostatak ovakvog kadra, a u budućnosti će potrebe rasti. Trenutačno u Hrvatskoj nedostaje 2.000 sestara s visokim stupnjem obrazovanja, pa je velika potreba za njihovim obrazovanjem. – rekla je Skitarelić, koja je pohvalila studente i nastavnike zbog aktivnosti u popularizaciji znanosti, prevenciji bolesti, edukaciji stanovništva, sudjelovanja u različitim kampanjama, radionicama, javnim predavanjima.

Odjelu su na uspješnom radu čestitali pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije Marko Kolega, pomoćnik ravnatelja OB Zadar za kvalitetu dr. Ante Tolić i pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Zadra Ante Ćurković, koji je izrazio optimizam oko mogućnosti da se u Zadru otvori i studij medicine.
Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako je ova obljetnica izvrstan dodatak ovogodišnjoj proslavi 20. obljetnice osnutka Sveučilišta u Zadru.

– Pri osnivanju odjela bilo je dobre volje s puno strana i truda pojedinaca, a najveća vrijednost je njegovo povezivanje s Općom bolnicom Zadar. Svjesna sam toga da to znači rad naših nastavnika bez radnog vremena, s velikim angažmanom i na sveučilištu i u bolnici, no rezultati govore za sebe. Ovaj odjel po znanstvenoj je produktivnosti nadrastao neke druge na sveučilištu, a moja je želja da naše ljude nakon obrazovanja ne „isporučujemo“ Europskoj uniji, nego da ih zadržimo u našoj domovini. – rekla je rektorica Vican.

Pročelnica Skitarelić na kraju svečanosti uručila je zahvalnice predstavnicima ustanova s kojima je odjel uspješno surađivao, a to su Opća bolnica Zadar, Dom zdravlja Zadarske županije, Psihijatrijska bolnica Ugljan, Dom za starije i nemoćne osobe Zadar, Dom za odrasle osobe sv. Frane Zadar, Dom za odrasle osobe Zemunik, Dječji vrtić Latica, Medicinska škola Ante Kuzmanića, Zavod za javno zdravstvo Zadar, Specijalna bolnica za ortopediju Biograd N/M, Centar za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov i Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije. U zabavnom dijelu programa nastupio je Zaratino band, čija je vokalistica Nikolina Adžić nedavno diplomirala na studiju sestrinstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...