U EU rastu cijene poljoprivrednih proizvoda: u Hrvatskoj cijena porasla za 28 posto, a u Mađarskoj čak 46 posto.

Troškovi u hrvatskoj poljoprivredi ponovno su snažno porasli u trećem tromjesečju nadmašivši prosjek EU, a skočile su i cijene poljoprivrednih proizvoda, pokazali su podaci Eurostata. Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je velike poremećaje na globalnim tržištima u ovoj godini, ističe Eurostat napominjući da su Rusija i Ukrajina do rata bile velike izvoznice pšenice, kukuruza, uljarica, osobito suncokreta, i gnojiva.

EU nastoji smanjiti ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, što je dodatno potaknulo rast cijena energije, a u takvom su okruženju ponovno oštro porasle cijene ključnih poljoprivrednih proizvoda, robe i usluga koje poljoprivreda koristi u proizvodnji. U trećem je kvartalu prosječna cijena košarice dobara i usluga, koje poljoprivrednici koriste, a nisu povezani s ulaganjima, skočila 35 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kao i u razdoblju od travnja do lipnja, izračunao je europski statistički ured. U trećem tromjesečju prošle godine bila je veća za 13 posto nego u istom razdoblju 2020.

Unutar košarice Eurostat izdvaja više nego dvostruko veće cijene gnojiva i poboljšivača tla od onih u trećem lanjskom tromjesečju. Snažno su porasle i cijene energenata i maziva, za 60 posto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje.

Hrvatska uz Poljsku

Najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasle prosječne cijene ulaznih troškova u poljoprivredi u Litvi, za 73 posto. Slijedi Latvija, sa skokom troškova za 68 posto, te Mađarska, gdje su uvećani za 60 posto.

U Hrvatskoj su ulazni troškovi u poljoprivredi u trećem tromjesečju porasli 44,84 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, nakon 50-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja. Isti postotni skok troškova bilježila je u ljetnom tromjesečju Poljska, a blizu je i Slovenija, gdje su uvećani za 40,1 posto. Najblaži rast troškova zabilježen je na Malti, za 13 posto. Slijede Danska i Italija, gdje su uvećani za 24 odnosno 25 posto.

Skupe žitarice i jaja

Na razini EU snažno je u trećem tromjesečju porasla i prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda, za 29 posto u odnosu na drugi prošlogodišnji kvartal.  U drugom tromjesečju bila je u prosjeku viša za 25 posto, a u prva tri mjeseca za 19 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

U trećem prošlogodišnjem tromjesečju košarica osnovnih poljoprivrednih proizvoda bila je skuplja 11,9 posto nego u istom razdoblju 2020.Najviše su u razdoblju od srpnja do rujna porasle cijene žitarica i jaja, za 52 odnosno 49 posto. Rast cijena žitarica blaži je nego u proljetnom tromjesečju kada su poskupjele za 68 posto. Jaja pak bilježe ravnomjeran rast cijena, pokazuju podaci Eurostata. Izrazito je u ljetnom tromjesečju poskupjelo i mlijeko, za 42 posto.

Skok cijena u Mađarskoj

Najviše je u trećem tromjesečju skočila prosječna cijena košarice osnovnih poljoprivrednih proizvoda u Mađarskoj, za 61 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Slijede Litva i Slovačka s cijenama višim za 54 odnosno 46 posto. U Hrvatskoj je prosječna cijena košarice poljoprivrednih proizvoda u trećem kvartalu bila viša za 27,53 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, nakon 22-postotnog rasta u drugom kvartalu.

Blizu su i Slovenija, Portugal i Finska s rastom cijena od 27,31 do 28,86 posto.Najmanje su u trećem kvartalu poskupjeli poljoprivredni proizvodi na Cipru i Malti, za po pet posto. Slijedi Grčka s rastom cijena za devet posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...