Cestitka_Uskrs

U Hrvatskoj se godišnje preko 3000 djece liječi od opeklina

Opekline su najčešći uzroci ozljeda u djece, a u Hrvatskoj se od opeklina liječi više od 3000 djece, ističe Zoran Barčot, specijalist dječje kirurgije u Klinici za dječje bolesti Zagreb u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece.

Oko 250 djece zbog liječenja opeklina bude hospitalizirano, prosječno četvero smrtno strada, a 11 ima tešku tjelesnu ozljedu, ističe Barčot i dodaje kako su opeklinama naročito podložna mala djeca.

Liječenje djece s teškim opeklinama često zahtjeva brojne operacijske zahvate i dugotrajne boravke u bolnici, što rezultira funkcionalnim i estetskim posljedicama te narušava mentalno zdravlje djeteta i čitave obitelji.

Opekline kod djece nastaju od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu do stradanja od struje visokog napona. Dječaci su dvostruko više zastupljeni od djevojčica, a najveći dio djece s težim opeklinama hospitalizira se u Referentom centru za traumatizam Ministarstva zdravstva u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Preventivni program Klinike za dječju kirurgiju i Referentni centar dio su europskog projekta koji je započela njemačka udruga Paulinchen koja 13 godina ukazuje na opasnosti od opeklinskih ozljeda.

Uz podršku Hrvatskog pedijatrijskog društva, putem javnih kampanja na Međunarodni dan svjesnosti o opeklinama u djece želi se osvijestiti javnost o visokoj stopi opeklinskih ozljeda kod djece, kao i o mogućoj prevenciji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...