U ponedjeljak počinje izložba pejzažnih astrofotografija Hrvatska pod zvijezdama Branka Nađa na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Zadarske županije, Hrvatskog geografskog društva Zadar i Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, predstavit će svoju izložbu pejzažnih astrofotografija pod nazivom Hrvatska pod zvijezdama u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, Franje Tuđmana 24 i. Izložbu ćete moći pogledati od 5. do 21. prosinca 2022. godine. Otvorenje izložbe predviđeno je u ponedjeljak, 5. prosinca 2022. godine u 13 sati.

O AUTORU:

Branko Nađ rođen je 25. veljače 1977. godine u Čakovcu. Nakon čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog upisuje novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zapošljava se u županijskom tjedniku Međimurske novine i tada počinje njegov put novinarstvom i fotografijom.

Autor je danas glavni urednik Universitas portala Sveučilišta u Zagrebu, a zadnjih nekoliko godina njegova fotografska strast usmjerena je ka pejzažnoj astrofotografiji.

Iza sebe ima nekoliko izložbi u Čakovcu i Zagrebu. Koristi Nikon fotoaparate i Sigma objektive.

O IZLOŽBI:

Kada ste zadnji puta bili na nekome mračnome mjestu, u šumi, na planini ili livadi izvan grada i daleko od svjetlosnog onečišćenja i samo – gledali zvijezde? Uživali u noćnome nebu? Nažalost, sve smo manje u takvim prilikama, a sve više prikovani za gradski asfalt i neizostavne ekrane. Ekrane mobitela, tableta, računala. Srećom, postoje fotografi koji nam donose ljepote prirode upravo na ekrane naših mobitela, na društvene mreže ili pak u javne prostore koje posjećujemo. I dok su izložbe dnevnih pejzaža, prirode i životinja relativno česti, vrlo se rijetko mogu vidjeti noćne astrofotografije. Kada se i pojave, riječ je uglavnom o specijaliziranim astronomskim izložbama tzv. dubokog svemira.

Izložba „Hrvatska pod zvijezdama“ donosi pak fotografije noćnih pejzaža, nastalih na znamenitim hrvatskim turističkim i povijesnim lokacijama, poput Plitvičkih jezera, izvora Cetine, Jasenovca, Rta Kamenjak, Motovuna ili pak paškim poljima soli.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...