Udruga: HZZO plaća 25 posto skuplje uslugu javnog zdravstva od privatnog

Ukupni trošak za državu i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za uslugu kada ju obavlja javna zdravstvena ustanova je otprilike između 20 i 25 posto veći nego kada tu istu uslugu obavi privatna zdravstvena ustanova, piše u petak Večernji list.

Ključni je to zaključak i računica koju iznose iz privatnih zdravstvenih ustanova kao protuargument tvrdnjama koje je u jučerašnjem tekstu u Večernjem listu pod naslovom “Uz potporu HZZO-a Hrvatska je postala oaza povlaštenih poduzetnika” iznio prof. Darko Chudy, neurokirurg iz KB-a Dubrava, prenosi N1.

– Bolje rečeno: za istu sumu novaca, kada bi te usluge obavljale isključivo privatne zdravstvene ustanove, obavile bi između 20 posto i 25 posto više usluga i za taj postotak bi se skratile liste čekanja, koje su jedna od najvećih boljki našeg zdravstvenog sustava – ustvrdio je Ante Gabrilo iz Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu (UPPUZ).

Ali javnim ustanovama država i jedinice područne i lokalne samouprave kroz tzv. decentralizirana sredstva osigurava sredstva za kupnju opreme, plaća investicijsko i tekuće održavanje, otplaćuje i kamate na kredit za kupnju te opreme te financira kapitalna ulaganja u građevinske objekte u kojima zdravstvena ustanova djeluje. S druge strane, privatnim ustanovama sve to financiraju vlasnici – navode iz Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...