Vatrogasci izdali upozorenje zbog upotrebe božičnih lampica, naglasili na što treba obratiti pažnju

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) objavila je savjete vatrogasaca prilikom upotrebe božićnih dekoracija. Kažu naime da se tijekom adventskog razdoblja povećava opasnost od izbijanja požara, no, govore, pridržavanjem savjeta vatrogasaca osigurat ćemo mirne i sigurne blagdane.

Govore dalje da požari u ovom razdoblju izbijaju zbog neopreznog korištenja blagdanskih dekoracija, a osim toga suha božićna drvca, ali i razne plastične dekoracije lako gore pa je važno pridržavati se savjeta vatrogasaca.

Ona se odnose na to da se upaljene svijeće ne smiju ostavljati bez nadzora, božićna rasvjeta koja se koristi mora biti ispravna, a prskalice se ne bi trebale koristiti na božićnom drvcu, prenosi RTL.

Podsjećaju i da se razdoblje adventa poklapa sa sezonom grijanja pa skreću pozornost i na neodgovorno ponašanje kod odlaganja pepela. Bez obzira na niske temperature, ako je suho vrijeme, vrući pepeo u dodiru s lakogorivim tvarima poput kartonske ambalaže, raznog otpadnog papira i slično, postaje opasan uzročnik požara. Naime, žar iz pepela i do 24 sata nakon odlaganja predstavlja potencijalni izvor zapaljenja, zaključuju pa pozivaju sve da u slučaju požara kontaktiraju vatrogasce.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...