Večeras se u Đini otvara još jedna blagdanska izložba Silvijane Dražović: Oslikala je osam princeza i dala im arapska imena

Večeras se u 21 sat u caffe galeriji Đina otvara tradicionalna izložba poznate zadarske slikarice i umjetnice Silvijane Dražović.

Izložba nosi naziv “Osma princeza”, a tim povodom slikarica nam je rekla kako je izložba inspirirana bajkama i princezama:

Jalila – važna. Kad jutro svane mogu vam dati svoju ljepotu ali ne i svoje misli, jer još uvijek u njihovu sjaju čuvam sve ljepote bajki neispričanih bojim se da ih noću ne ukradu ona čudovišta ostarjelih ljudi koji ne vole bajke… Ovako mi je Marija poatessa Ivoš opjevala jedanu sliku, a onda još 7. U popularizaciji princeza uvijek ih je bilo osam – tako sam i ja sve oslikala i dala im arapska imena. U njihovoj kulturi svako ime ima značenje pa me to privuklo. Rendomice sam ih krstila tako da im umanjim važnost i doslovnost.

Nailazim na razna pitanja onih što gledaju ovu moju recentnu produkciju. Djevojčova iz Plzena pita umire li princeza kad joj jabuka dođe glave. Čitam to – djeca ne vole umiranje. Učim od njih. Ma naravno na mojim slikama nitko ne umire nikada, pa niti tada. Metafora je to za naše živote koje smo sanjali nekada. A kao starci moramo ponovno naučiti vjerovati u bajke.

Ukoliko vas zanima još jedna prekrasna Silvijanina izložba, slobodno je od sutra možete razgledati, a dokle:

Koliko će trajati izložba ne znamo, ostavljamo sve slučaju, rekla je Silvijana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...