Večeras u Svečanoj dvorani koncert proslavljenog pijanista Lovre Pogorelića

Večeras s početkom u 19:30 u Svečanoj dvorani Sveučilišta održat će se koncert našeg proslavljenog pijanista međunarodnog ugleda, Lovre Pogorelića.

Na programu koncerta su tri posljednje klavirske sonate Ludwiga van Beethovena. O posljednjoj od njih govori i čuveni citat iz romana Doktor Faustus Thomasa Manna: Kao što ta tema, koja prolazi kroz stotinu sudbina, stotinu svjetova i stotinu njihovih ritmičkih preobrazbi, nadilazi samu sebe i gubi se u vrtoglavim visinama koje bi se moglo nazvati i onostranim i apstraktnim, tako i čitava Beethovenova umjetnost prerasta samu sebe.

Uzdigavši se iz ustaljenih područja tradicije, taj se veliki čovjekov trenutak glazbe vinuo u sfere koje nisu samo individualne, jer su moćne i dalekosežne. Sonata kao umjetnička forma, kao čudo glazbe, ovdje je naprosto skončala, dospjela kraju, ispunila svoju sudbinu, postigla cilj koji nitko i nikada, barem u takvom obliku, ne može nadmašiti.

Savjetujemo vam da svoje ulaznice nabavite na vrijeme: danas od 11:00 do 13:00 sati te od 17:30 do 18:30 na info pultu Providurove palače, a sat vremena prije početka programa ispred koncertnog prostora na Sveučilištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...