VELIKI KULTURNI DOGAĐAJ: Večeras otvorenje izložbe “Jedan svijet”, postav ostaje u Zadru dvije godine

Večeras u 19 sati u Providurovoj palači koja s Kneževom palačom čini kompleks II PALAČE u Zadru, održat će se svečanost otvorenja izložbe Jedan svijet.

Radi se o izložbi umjetnina iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti za koju kustosku koncepciju potpisuje Branko Franceschi, a predstavlja cjelokupni vremenski i disciplinski raspon zbirke sa 199 ikoničkih umjetnina postavljenih po tematskim cjelinama.

Izložba ispunjava kompletan prostor Providurove palače, od samog ulaza s Trga Petra Zoranića, preko monumentalnog Velikog atrija, prvog i drugog kata Palače te donosi impozantan niz djela s područja slikarstva, skulpture kao i fotografije i novih medija s potpisima hrvatskih velikana kao što su Vlaho Bukovac, Jagoda Buić, Boris Demur, Edo Murtić, Đuro Seder, Ivan Kožarić, Dušan Džamonja, Ivan Meštrović, Frano Kršinić, Dalibor Martinis, Sanja Iveković i brojni drugi.

Inspiraciju za postav izložbe Franceschi objašnjava ovako:

– Unus mundus, latinski Jedan svijet, smatra se temeljnim konceptom zapadne filozofije, teologije i alkemije, označiteljem ideje primordijalne ujedinjene stvarnosti iz koje sve proizlazi. Ovaj princip sveobuhvatnog jedinstva nastojali smo provesti kako kroz cjelokupan postav izložbe, tako i kroz njegove dijelove, kako je uvjetovala složena prostorna konfiguracija Providurove palače i nagrađivani projekt kojim je prenamijenjena u izložbeni prostor. Stoga smo se opredijelili na to da težište koncepcije postava s formalnih aspekata evolucije stilova i estetike u referentnom razdoblju, u skladu sa suvremenim muzeološkim i kulturološkim interesima, pomaknemo prema sadržajnom aspektu vizualnog stvaralaštva.

Odnosno, da stvaralaštvo predstavimo po temama koje izražavaju odnos umjetnika prema svijetu i stvarnosti u kojoj žive, a da svakom temom u njezinom prostornom odjeljku obuhvatimo što veću mnogolikost interpretacija koje su im umjetnici pridavali prema svom subjektivnom osjećaju i duhu vremena u kojem su stvarali.

Ovim projektom Nacionalni muzej moderne umjetnosti zajedno s Ministarstvom kulture i medija te Gradom Zadrom u suradnji s partnerskom ustanovom, Narodnim muzejom Zadar s kojim će realizirati dvogodišnju međumuzejsku suradnju, ispisuje jednu od najznačajnijih suradnji na području vizualnih umjetnosti na nacionalnoj razini – premijernu realizaciju dvogodišnjeg izmještanja zbirke od nacionalnoga značaja iz Zagreba u Zadar.

Realizacijom ovog projekta kao i otvaranjem ove izložbe te popratnim programima u naredne dvije godine Zadar tako postaje centrom hrvatske moderne umjetnosti.

Nakon svečanosti otvaranja i kratkog protokola, svi posjetitelji će moći besplatno razgledati izložbu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...