Vrhovni sud donosi konačnu odluku o “švicarcima”

Vrhovni sud danas donosi odluku o tome imaju li građani koji su konvertirali kredite iz “švicaraca” u eure pravo na obeštećenje.

Riječ je o presudnoj odluci za slučaj švicarac u Hrvatskoj.

Podsjetimo, Vrhovni sud je po pitanju konverzije i njezinog utjecaja na obeštećenje potrošača čekao mišljenje Suda Europske unije koji je, kako je već poznato, odlučio da nije nadležan za odlučivanje. Sud Europske unije uputio je naše sudove da sami ocijene je li konverzijom uspostavljena ugovorna ravnoteža i izvršen povrat novca za građane koji su oštećeni u slučaju švicarac.

Ako presuda Vrhovnog suda bude dala za pravo korisnicima kredita, a ne bankama, tim financijskim institucijama ostaje tek podići tužbu na Ustavnom sudu. No, banke će morati isplatiti oštećene građane po presudi Vrhovnog suda. Ne radi se o malom iznosu za banke.

Udruga Franak sazvala je presicu prije objave odluke Vrhovnog suda.

“Danas Vrhovni sud odlučuje o tome, ali ne znamo hoće li danas obavijestiti javnost. Ovo je veliki javni interes i očekujem da odmah obavijeste javnost”, rekli su iz UF-a.

“Ovdje imamo dva pravna pitanja – pitanja obeštećenja i pitanje ništetnosti. I dalje nemamo riješeno pitanje ništetnosti ugovora. Očekujemo da i to pitanje riješe u sljedećih pet dana. O tome odlučuje predsjednik Građanskog odjela suda i još 21 sudac i sutkinja”, dodali su iz Udruge Franak.

Kvorum je natpolovična većina, što znači da ih mora biti najmanje 12 prisutno. Očekujemo da odluka bude pozitivna. Ako bude negativna, to bi bilo moralno, pravno i ljudsko posrnuće sudaca”, rekli su, prenosi Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...