WHO ažurirao globalni broj mrtvih od covida. Skoro je tri put veći od službenog

Točan globalni broj umrlih od covida-19 i dalje je teško utvrditi tri godine nakon otkrivanja prvog slučaja, iako se stručnjaci slažu da je smrtnih slučajeva daleko više nego što je službeno prijavljeno.

Razlika između službenih i stvarnih brojki mogla bi se još više razlikovati sljedeće godine, s modeliranjem koje predviđa više od milijun smrtnih slučajeva u Kini nakon nulte razine covida, koja je nedavno suzila način na koji broji smrtne slučajeve.

Bilo je više od 6,65 milijuna službeno prijavljenih smrtnih slučajeva od covida otkako je virus prvi put identificiran u Kini u prosincu 2019. godine, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Međutim, zemlje različito broje smrtnost od covida i metode su se mijenjale tijekom pandemije.

Istraživanje Instituta za mjerenje i procjenu zdravlja sa sjedištem u SAD-u procijenilo je u ožujku da je taj broj čak veći od 18,2 milijuna.

Broj mrtvih je ove godine sporije rastao. Redovito ažurirana evidencija The Economista procjenjuje da je od početka pandemije zabilježen 21 milijun više smrtnih slučajeva – 3,1 puta više od službenog broja.

Prema podacima WHO-a, Indija je imala daleko najviše prekomjernih smrtnih slučajeva povezanih s covidom u razdoblju od 2020. do 2021. – 4,74 milijuna, broj koji je indijska vlada oštro osporila.

Rusija je sljedeća s nešto više od milijun. Međutim, najveće razlike između očekivanog broja smrtnih slučajeva i stvarnog broja bile su u Južnoj Americi.

Peru je, na primjer, zabilježio otprilike dvostruko više ukupnih smrtnih slučajeva u razdoblju 2020.-2021. nego u normalnim vremenima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...