WHO: U veljači kreću pregovori o svjetskom ugovoru o budućim pandemijama

Pregovori o nacrtu globalnog sporazuma za bolju borbu protiv sljedećih pandemija počet će krajem veljače 2023., objavio je u srijedu WHO. Sto devedeset i četiri države članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na trodnevnom sastanku u Ženevi složile su se razviti prvi nacrt pravno obvezujućeg sporazuma osmišljenog da zaštiti svijet od budućih pandemija, ističe se u priopćenju za javnost.

– O ovom ‘konceptualnom preliminarnom nacrtu’ sporazuma o pandemiji … raspravljat će države članice 27. veljače 2023., precizira organizacija. Najava dolazi samo nekoliko dana nakon treće godišnjice pojave covida-19 u Kini, prije nego što se proširio svijetom uzrokujući najgoru pandemiju u stoljeću.

Uzrokovao je milijune smrti  i ogolio nejednakosti u pristupu skrbi i lijekovima. A pandemija i dalje nije završila. Ured međuvladinog pregovaračkog tijela, koji se sastoji od po jednog izaslanika iz svake od šest regija WHO-a, bit će odgovoran za izradu teksta ili “nultog nacrta” koji će služiti kao osnova za pregovore država članica. Članice WHO-a jednoglasno su pokrenule proces pronalaženja sporazuma za borbu protiv pandemija krajem 2021. Plan je da se pravno obvezujući tekst donese u proljeće 2024. godine.

– Odluka da nam se povjeri zadaća izrade nacrta sporazuma o pandemiji predstavlja veliki korak prema sigurnijem svijetu, rekao je Roland Driece, jedan od članova Ureda međunarodnog pregovaračkog tijela.

– Postoji puno stvari koje treba promijeniti prije nego što ga potvrdimo. Isto je za mnoge zemlje članice – vjerojatno većinu, rekla je novinarima glavna američka pregovaračica Pamela Hamamoto.

Peter Sands, koji je na čelu Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kaže da će postojanje jednog lijepog ugovora (…) imati samo djelomičan utjecaj na učinkovitost našeg odgovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...